Yhdessä olemme enemmän

Otsikko pitää sisällään paljon. Sitä on käytetty mm. vapaaehtoisten, verkostoitujien, työhyvinvointiin liittyvien, ammattijärjestöjen, lasten ja lapsiperheiden, muistisairaiden puolestapuhujien sekä kunnissa eri tapahtumien ja ohjelmien otsakkeina. Kaikki kokevat yhdessä olemisen tärkeäksi ja tietävät, että yhdessä saamme aikaan enemmän.

Yhdessä oleminen merkitsee niin lapsille kuin aikuisillekin todella paljon, vai mitä mieltä olette Kempeleen Terhokerhon esimerkistä? Kempeleen Terhokerho kokoontuu Hovila-Kodilla, jossa kerholaisina on niin lapsia kuin ikäihmisiä. Terhokerhon ohjelmassa on ollut kotona etukäteen valmisteltuja lasten esityksiä, piirileikkejä ja paljon laulua.

Aluksi lapsia oli jännittänyt kovasti ikäihmisten tapaaminen. Olivathan he hiukan pelottaviakin, sillä monellakaan ei ollut säännöllisiä kohtaamisia ikäihmisten kanssa. Ikäihmiset puolestaan olivat ensin vain halunneet seurata lasten esityksiä, mutta pikkuhiljaa hekin olivat halunneet osallistua leikkiin innoissaan. Jopa rollaattorit oli jätetty sivuun piirileikissä! Terhokerhossa oli nyt viimeisimmäksi ollut pallohierontaa, jossa lapset olivat hieroneet pehmeillä palloilla ikäihmisiä. Se oli ollut ihanaa niin lapsista kuin hierottavista! Miettikää niitä helliä ja lempeitä kosketuksia, miltä ne ovatkaan tuntuneet…

Terhokerho on antanut lapsille paljon! He ovat saaneet kontaktin toiseen sukupolveen, kuulleet tarinoita, tehneet yhdessä ja näin myös lähentyneet ikäihmisten kanssa lähes ystäviksi. Vanhukset odottavat kovasti Terhokerhoa ja lapsia paikalle. He saavat elämäniloa ja sisältöä päivään, lapsienergiaa! Yhdessä he siis ovat saaneet aikaan paljon iloa, onnellisuutta ja tukea toisiltaan.

Monesti on todettu että parhaimmat lapsuus- ja nuoruusmuistot liittyvät tavalliseen ja kiireettömään yhdessä olemiseen perheen, suvun ja kyläläisten kanssa. Yhteisöllisyys on tärkeää lasten hyvinvoinnille ja sen kautta saadut hyvät muistot kantavat vuosien päähän. Tänä päivänä kaupungistumisen myötä monet ovat kadottaneet tuon hyvinvointia tuottavan yhteyden ja tarvitaan uudenlaisia yhteyksiä. Tähän vastaavat myös Terhokerhot ympäri maata.

Annetaan lapsille hyviä eväitä elämään mahtavien kohtaamisten ja kiireettömän yhdessäolon myötä. Annetaan aikuisille – niin kerholaisille kuin vapaaehtoisille – iloa ja elinvoimaa!

Pirteää alkavaa talvea ja paljon hyvää oloa toivoo

Piia Tuhkanen, leikkilähetti, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa

Jaa artikkeli: