Vapaalippu leikkimetsään on aina voimassa

Luonto on lapselle mitä parhain leikkipaikka. Lapsen tarve tyydyttää tiedonhaluaan, liikkua ja kokea yhdessäoloa toteutuvat parhaiten luonnossa – kaikkina vuodenaikoina, säällä kuin säällä. Luonto tarjoaa luonnollisella ja innostavalla tavalla parhaan ympäristön lapsen liikkumiselle ja oppimiselle. Lapsi oppii kiipeillen, tasapainoillen, ryömien ja hyppien luonnon monipuolisessa jumppasalissa. Samalla hän oppii terveitä elämänarvoja sekä myönteistä asennetta luontoa ja liikuntaa kohtaan.

Luonnossa jokaiselle on tilaa ja mahdollisuuksia kulkea omia polkujaan. Elintilasta ei tarvitse kamppailla, sillä leikkipaikkoja riittää kaikille. Lapsen mielikuvitus kehittyy, kun leikkipaikat eivät ole valmiiksi rakennettuja ja suunniteltuja. Vanha ontto kanto muuttuukin avaruusraketiksi, kaatuneella puunrungolla matkataan junan kyydissä, kalliolta lasketaan alas liukumäkeä ja kuusen alta löytyy suojainen piilopaikka. Leikit metsässä ovat usein pitkäkestoisia, eikä leikkivälineitä tarvitse siivota leikin päätteeksi pois. Seuraavalla kerralla voi jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Metsäleikeissä usein myös opitut roolit ja stereotyyppiset sukupuolijaot sekoittuvat ja tytöt ja pojat leikkivät enemmän yhdessä.

Luonnossa kotonaan

Luonnossa kotonaan (LK) on Suomen Ladun vuodesta 1999 koordinoima toimintamuoto, joka keskittyy varhaiskasvatuksessa ja koululaisten iltapäivätoiminnassa toteutettavaan luontoliikuntaan sekä luonto- ja ympäristökasvatukseen. Luonnossa kotonaan on ulkoilmaelämää säällä kuin säällä, ympäri vuoden. Toiminnassa korostuvat leikki ja luonnossa liikkuminen, kiireetön yhdessäolo ja yhdessä tekeminen. Toiminnan perustana on näkemys leikkivästä ja liikkuvasta, ainutlaatuisesta lapsesta.

Vapaalippu leikkimetsään

Tänä vuonna Luonnossa kotonaan -toiminta juhlii 20-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi me Suomen Ladussa järjestimme yhdessä Luonnossa kotonaan ry:n kanssa perhepäivän Oittaalla lokakuun alussa, missä teemana oli Leikkimetsä. Olimme rajanneet metsään alueen, missä perheet saivat vapaasti yhdessä kulkea ja leikkiä. Metsästä löytyi köysiä joissa kiipeillä, riippumattoja lepohetkeä varten, luuppeja tarkempiin tutkimuksiin ja lisäksi tietysti loputtomasti kantoja, kaatuneita puunrunkoja, kalliota, koloja ja muita luonnon omia leikkipaikkoja. Perheille jaettiin leikkimielinen ”Vapaalippu leikkimetsään” ja lapsia kehotettiin viemään omat aikuiset metsään leikkimään. Lapset saivat nyt olla pääosassa, me aikuiset emme olleet valmiiksi päättäneet mitä metsässä kuuluu tehdä. Vain mielikuvitus oli rajana ja vapaalippukin oli siitä mainio, että sen kerrottiin olevan ikuisesti voimassa.

Me Suomen Ladussa koemme erittäin tärkeänä Leikkipäivä-verkostossa mukana olemisen. Lasten omaehtoinen vapaa leikki lähiluonnossa on vuosien saatossa vähentynyt merkittävästi, ohjattujen harrastusten ja ruutuajan täyttäessä lasten vapaa-ajan. Haluamme omalta osaltamme nostaa esiin luonnossa liikkumisen ja leikkimisen tärkeyden, niin lasten hyvinvoinnin, terveyden kuin vahvan luontosuhteen kehittymisen takia. Sivuiltamme www.suomenlatu.fi löydätte lisätietoa niin Luonnossa kotonaan-toiminnasta kuin myös mukavia koko perheen yhteisiä leikki- ja ulkoiluvinkkejä.

Anna Anttonen
lastentoiminnan suunnittelija
Suomen Latu ry

Jaa artikkeli: