Tulevaisuuspelissä lasten mielikuvittelu pääsee valloilleen!

Keskellä aikuisten maailmaa lapset ovat toisinaan hämillään. Ilmasto kuulemma lämpenee, hirmumyrskyt kieppuvat maailmalla, välillä ollaan etänä koska muuten voi iskeä uusi pöpö. Sulavatko pulkkamäet? Miten käy eläinten ja kasvien? Tuleeko lisää pandemioita? Millaiselle se tulevaisuus oikein näyttää?

Tulevaisuuskeskustelu kuuluu kaikille

Uutisia ja yleistä keskustelua seuratessa huomaa nopeasti, että tulevaisuuskeskustelu on aikuisten juttu, ennen kaikkea päättäjien, asiantuntijoiden ja vaikuttajien. Tulevaisuus on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen ja myös lapsilla tulee olla oikeus osallistua tulevaisuuden luomiseen.

On tärkeää, että omat ideat paremmasta maailmasta tulevat kuulluiksi jo nuorena. Silloin tottuu kertomaan ääneen, mikä on itselle tärkeää ja mitä pitää reiluna. Myös lasten tapa nähdä maailmaa on omiaan tulevaisuuskeskustelussa – mielikuvituksen käyttö kun on yksi tärkeimmistä tulevaisuustaidoista. Miksipä emme siis antaisi lapsille mahdollisuutta hyödyntää tätä supervoimaa ja osallistua keskusteluun ihmisten, eläinten ja koko planeetan tulevaisuudesta.

Näiden havaintojen myötä halusimme luoda työkalun, jonka avulla lapsia voidaan tukea tulevaisuuskeskusteluun osallistumisessa ja mielikuvittelussa. Näin syntyi Tivoli Utopia Junior -peli.

“Kumpi on parempi: Eläminen rohkeasti sovussa ötököiden kanssa vai ikävien ötököiden myrkyttäminen hyönteismyrkyllä?”

Tivoli Utopia Junior -pelissä lapset pääsevät pohtimaan ajankohtaisia kysymyksiä hauskalla ja lapsille ymmärrettävällä tavalla. Tulevaisuus nähdään positiivisena ja pelaaminen antaa kokemuksen siitä, että asiat voivat aivan hyvin mennä hyvään suuntaan.

Pelin teemojen –ilo, ystävällisyys, rohkeus, uteliaisuus, lempeys ja reiluus –ja ajankohtaisten aiheiden pohjalta laaditut tehtävät ohjaavat mielikuvituksen käyttöön ja keksimään esimerkiksi päästöttömiä menopelejä tai uusia vaihtoehtoja hampurilaisen väliin.

Peli kannustaa oman äänen käyttöön

Pelin taustalla on ajatus siitä, että tulevaisuus ei ole jotain mikä vain tapahtuu, vaan jotain, johon ihan jokainen, myös lapset, voivat vaikuttaa. Parhaimmillaan pelaaminen antaa lapselle oivalluksen siitä, että omilla ajatuksilla on merkitystä. Peli antaa myös aikuisille työkalun, jolla kannustaa lapsia ilmaisemaan omia ajatuksiaan.

Kaiken ajattelun lomassa pidetään myös hauskaa: välillä irvistellään ilonpilaajille ja pompitaan yhdellä jalalla. Vaikka aihepiiri on laaja ja monimutkainen, ei sen käsittelyn tarvitse olla niin vakavaa. Yksinkertaisimmillaan peli luo tilan, jossa pysähdytään hetkeksi yhteisen tulevaisuuden äärelle. Eikä meille aikuisillekaan liene pahitteeksi miettiä vaikkapa seuraavaa:

“Kumpi olisi rohkeampaa: A) syödä sirkka, B) olla kaikille kiva?

Tivoli Utopia Junior -peli pohjautuu lukiolaisille ja aikuisille suunniteltuun Tivoli Utopia -peliin. Molemmat pelit on suunnitellut ja toteuttanut kestäviin tulevaisuuksiin erikoistunut kolmen suunnittelijan tiimi: tulevaisuudentutkija Jenna Puikkonen, palvelumuotoilija Anna-Kaisa Varjus sekä kirjoittaja Ulla Pulkka. Junior-version suunnittelussa on ollut vahvasti mukana myös MLL:n Erja Anttonen, Jenni Helenius, Anna-Kaisa Hiedanniemi ja Eevamaija Paljakka.

Tivoli Utopia Junior -pelin valmistumista on tukenut Lapsi ja luonto -säätiö. Peliä pelataan MLL:n Aikaseikkailu-kerhoissa ja sitä voi loppuvuodesta 2021 lähtien tulostaa itse ja pelata alakouluissa, kirjastoissa tai ihan missä tahansa.

Lue lisää: tivoliutopia.fi

Jaa artikkeli: