Tilaa ja aikaa leikille!

Leikki tekee hyvää meille kaikille. Niin lapsille kuin aikuisillekin. Leikkiä voivat kaikenikäiset ja erikieliset, leikki ei tunne ikärajaa, eikä se ole kielestä kiinni. Kaikkein parasta on se, että lapset ja aikuiset leikkivät yhdessä. Leikkiessä olemme kaikki tasavertaisia, koska leikissä ei voi epäonnistua. Paras lahja, jonka aikuinen voi lapselle antaa, on yhteinen aika. Antaessamme aikaamme lapsille ja toisillemme, saamme itsekin. Yhdessä koetut ilon hetket tallentuvat niin lasten kuin aikuisten mieliin ja samalla ne vahvistavat voimavarojamme. Joka päivä on leikkipäivä, mutta ainakin kerran vuodessa on kiva leikkiä porukalla.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto käynnisti vuoden 2017 alussa Suomen Kulttuurirahaston tuella Leikkipäivä-ohjelman. Ohjelman tavoitteena on edistää leikkiä monin tavoin, kuten kannustamalla ihmisiä järjestämään leikkitempauksia, jakamalla monipuolista leikkitietoutta ja keräämällä leikkiperinnetietoa.

Leikkipäivä huipentuu vuosittain valtakunnalliseen Leikkipäivään, jolloin juhlitaan leikkiä porukalla. Tänä vuonna päivää vietetään lauantaina 13.5.2017. Leikkipäivänä voi kuka tahansa voi järjestää oman leikkitempauksen vaikkapa perheen, ystäväpiirin tai naapuruston kesken. Leikkitempauksen voi pistää pystyyn myös työpaikalla tai harrastuksen lomassa. Se voi olla mitä tahansa vartin mittaisesta tuokiosta koko päivän kestävään tapahtumaan.

Leikkipäivä-ohjelman puitteissa kokoamme toimija- ja leikin asiantuntijaverkostoja. Toimijaverkostoon on ilmoittautunut jo lähes 20 tahoa ja lisää toivotaan mukaan. Vuosien 2017-2018 aikana koulutetaan myös STEA:n tuella vapaaehtoisia leikkilähettejä ympäri maata, jotka myös osaltaan edistävät leikkiä ja kannustavat järjestämään leikkitempauksia.

Leikkipäivä-ohjelma on jatkoa Koko Suomi leikkii-hankkeelle (2014-2016), jossa jokaiseen Suomen kuntaan perustettiin Terhokerho, missä kaikenikäiset voivat leikkiä ja viettää kiireetöntä aikaa yhdessä. Leikkipäivä-perinnettä on vietetty eri puolella maata jo vuodesta 2012 alkaen. Päivä sai alkunsa Mira Jääskeläisen toiveesta aktivoida aikuisia järjestämään leikillistä ohjelmaa lapsille. Vuonna 2015 Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset lähtivät mukaan Leikkipäivään ja järjestivät vapaaehtoistensa voimin tapahtumia lapsiperheille eri puolilla Suomea. Leikkipäivällä on myös kansainvälinen esikuva. Isossa-Britanniassa Leikkipäivää on vietetty jo 30 vuoden ajan ja sen tukena on Playday-ohjelma.

Innostetaan nyt koko Suomi leikkimään ja tehdään Leikkipäivästä yhteinen perinne!

Tarja Satuli-Kukkonen
Leikkipäivä-ohjelman projektipäällikkö

Lisätietoja: www.leikkipäivä.fi

Jaa artikkeli: