Tervetuloa Terhokerhoon!
Leikki tekee hyvää kaikenikäisille ja yhteinen tekeminen rikastuttaa sekä lapsiperheiden että seniori-ikäisten elämää. Siksi aiomme perustaa jokaiseen Suomen kuntaan Terhokerhon, jossa lapset, eläkeläiset ja muut aikuiset voivat tavata ja leikkiä yhdessä.
Kokeilimme Terhokerho-ideaa syksyn 2013 aikana neljällä paikkakunnalla: Muuramessa, Tampereella, Turussa ja Tuusulassa. Halusimme kehittää sukupolvia yhdistävää toimintaa, johon monenikäisten olisi helppo osallistua. Kokeiluvaiheesta saatiin hyödyllistä tietoa mm. siitä, millaisista puuhista lapset erityisesti pitävät, millaisen toiminnan vetäminen on vapaaehtoisille mukavaa ja miten kerhoihin löydetään innostuneita osallistujia.
Kokeiluvaiheessa seniorit ja lapset kertoivat toisilleen tarinoita, leikkivät vanhoja leikkejä, lukivat ja kuuntelivat satuja, askartelivat erilaisia hahmoja ja tekivät niiden avulla teatteria, tanssivat ja kokeilivat hyvän olon joogaa.
Huomasimme, että lapsille tärkeintä on kiireetön yhdessäolo ja se, että aikuisella on aikaa kuunnella. Yhdessäoloon ei tarvita suurempia temppuja tai erityistaitoja vaan tekeminen voi olla esimerkiksi satujen lukemista, pelailua, leikkimistä, liikkumista tai muuta mukavaa puuhailua. Vapaaehtoisille oli tärkeää, että kerhon ohjaaminen on helppoa eikä tehtävään sitoutuminen kuormita liikaa. Kaikkien mielestä oli hyvä, että toimintaa suunniteltiin yhdessä.
Kokeiluvaiheeseen osallistuneiden palautteet olivat tärkeä apu Terhokerhojen suunnittelussa.
Ne auttoivat tekemään toiminnan peruslinjaukset, joiden mukaan Terhokerhot ovat osallistujille maksuttomia ja niitä ohjaavat vapaaehtoiset. Terhokerhoissa tärkeintä on leikki, yhteinen ilo ja kiireetön yhdessäolo eri sukupolvien kesken. Terhokerhossa kaikilla on mahdollisuus osallistua suunnitteluun.
Terhokerhojen perustaminen käynnistyy maaliskuussa kymmenen työntekijän eli leikkilähetin rekrytoinnilla. Leikkilähetit eri puolilla maata auttavat MLL:n ja SPR:n paikallisosastoja ja -yhdistyksiä perustamaan Terhokerhon. Tavoitteena on perustaa vuoden 2014 aikana Terhokerho jo sadan kunnan alueelle.
Nyt kutsumme kaikenikäisiä suomalaisia mukaan luomaan kaivattuja kohtaamispaikkoja ja leikkimään yhdessä. Leikkiminen on hauskaa ja vielä hauskempaa se on isolla joukolla.
Olet lämpimästi tervetullut mukaan! Seuraathan sivuiltamme Terhokerhojen käynnistymistä.
Tarja Satuli-Kukkonen
Koko Suomi leikkii -hankkeen päällikkö
Julkaistu: 27.2.2014
Hei, voisiko leikkilähettejä saada myös tänne pohjoiseen Suomeen? Täällä hommalle voisi olla tilausta, kun yhteisöllistä toimintaa ei oikein ole, ei edes oikein perinnettä meidän paikkakunnalla lasten osallistumisesta muuhun kuin urheiluun, ja musiikkiin. Voisi olla hyvä piristysruiske molemmille MLL ja SPR paikallistoiminnalle. Minne leikkilähetin homma tulee haettavaksi. Kävisikö nuoriso-ohjaajan koulutus siihen? Olisiko pakko olla oma auto?
Hei Minna!
Lapin alueelle tullaan palkkaamaan yksi leikkilähetti, ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle yhteisesti yksi leikkilähetti. Työpaikkailmoitukset tulevat maaliskuun aikana, ja kannattaa seurata näitä sivuja sekä MLL:n että SPR:n sivuja.
Camilla Heikkilä / MLL
Hei,
Olisiko ideaa tehdä yhteistyötä koulujen iltapäiväkerhojen kanssa Terho-kerhoja perustettaessa tai muuten tähdätä aikataulullisesti tuohon ip, kun eskarilaiset/pienet koululaiset pääsevät koulusta?
Onko kaavailuissa perustaa Sipooseen (etelä-Sipooseen) Terho-kerhoa?
Terho-kerhot ovat aivan loistava ajatus !! 🙂
Hei!Terhokerhoja on tarkoitus perustaa jokaiseen Suomen kuntaan. Tarkempia tietoja Sipoon osalta meillä ei ole vielä antaa, mutta iltapäiväkerhot ovat hyvin mahdollisia. Uudenmaan alueen leikkilähetti on Maija Pokkinen, ja häneen voi olla yhteydessä asian tiimoilta. Maijan yhteystiedot ovat maija.pokkinen(at)punainenristi.fi, p. 040 661 2254.
Camilla Heikkilä /MLL
tämä on varmasti hyvä idea ja ajatus tämmöinen TErho kerho, mutta mutta minulla evp hoitajalla joka on saattohoitanut paljon ihmisiä tulee heti mielleyhtymä Terhokotiin.
Ja toisaalta mikä ero tällä on toimivaan kylämummu-vaaritoimintaan.
Tuossa katsoin, että tässä on suunnattu tämä toiminta 5-10 v,
perhekahvilassahan ovat yleensä mukana alle 6 v.
Terhot voivat symboloida monenlaisia asioita, mutta tässä tapauksessa Terhokerho-nimi viittaa hankkeen rahoituksesta vastaavan Suomen Kulttuurirahaston tunnukseen tammeen ja sen terhoihin.
Kylämummi ja –vaari toiminta on sukupolvitoimintaa parhaimmillaan. Tässä hankkeessa on tarkoituksena saada säännöllistä sukupolvitoimintaa Suomen jokaiseen kuntaan. Terhokerho on sukupolvien kohtaamispaikka, jossa lapset, eläkeläiset ja muut aikuiset voivat tavata, viettää kiireetöntä aikaa ja leikkiä yhdessä. Toiminta on suunnattu erityisesti 5-10 -vuotiaille lapsille, mutta kaiken ikäiset lapset ovat tervetulleita kerhoon, samoin kuin kaiken ikäiset aikuiset. Kylämummeille ja –vaareille Terhokerho voi olla yksi luonteva paikka toteuttaa vapaaehtoisuutta jo olemassa olevan toiminnan lisäksi.
Eevamaija Paljakka-Sippola/MLL
Hei,
onko Terhokerhon pitämiseen luvassa rahoitusta itse kerholle? Eihän sinne muuten saa mitään materiaaleja.
Koko Suomi leikkii –hanke tuottaa Terhokerhoihin Terhorepun, joka sisältää kerhotoimintaa tukevaa materiaalia. Lisäksi kerhot voivat hakea rajatun summan toimintarahaa mahdollisiin muihin materiaalikuluihin. Toimintarahaa hakee leikkilähetin kautta se MLL:n yhdistys tai SPR:n osasto, jonka hallinnollisen vastuun alaisuuteen kerho on kussakin kunnassa liitetty. Rahan käytöstä suoritetaan erikseen käyttöselvitys. Hankkeessa keskeisenä tavoitteena on eri sukupolvien kiireetön yhdessäolo, jossa toivottavasti materiaali ei näyttele suurinta roolia. Kannustamme miettimään mitä sellaisia leikkejä tai puuhia löytyy, joista ei synny kustannuksia. Myös erilaisten kierrätysmateriaalien ja luonnonmateriaalien käyttöä kannattaa hyödyntää.
Eevamaija Paljakka-Sippola/MLL
Hei!
Onko Paraisille tulossa terhokerho? Milloin? Ja onkohan meillä työssäkäyvillä vanhemmilla ja meidän lapsilla mahdollisuus osallistua toimintaan, eli sijoittuuko se ilta-aikaan vai onko päivisin. Odotamme oikein kovasti.
Kiitos viestistäsi. Mukava kuulla, että myös Paraisilla ollaan kiinnostuneita ja innokkaita osallistumaan Terhokerhoon. Terhokerhon suunnittelu voi käynnistyä vaikka juuri Sinun aloitteestasi.
Tarkoitus on, että niin Paraisilla kuin kaikkialla muuallakin Suomen kunnissa käynnistyy Terhokerho Koko Suomi leikkii-hankkeen aikana. Varsinais-Suomen leikkilähettinä kutsun MLL:n paikallisyhdistyksen ja SPR:n paikallisosaston väen sekä kaikki Terhokerhosta kiinnostuneet yhteiseen suunnittelupajaan, jossa yhdessä mietitään mitä kerhossa tehdään sekä milloin ja missä se kokoontuu. Terhokerho voi hyvinkin kokoontua arki-iltana, jos yhdessä niin sovitaan.