Tärkeä ohjelmatoimisto

Älä unohda itseäsi. Ota omaa aikaa. Säilytä rajasi ja minuutesi. Kun voit hyvin, myös lapsi voi hyvin.

Tämän mantran voimin tasapainoiset ja hyvät vanhemmat käyvät.

Vanhemman tarpeiden ja lapsen tarpeiden välinen rajanveto on kuitenkin usein haastavaa. Aikuisen omien rajojen kaipuu ulottuu myös konkreettisiin asentoihin. Istunko todella lattialle lapsen viereen ja keksin tälle leikkejä juuri silloin, kun tarvitsisin hetken aikaa hengähtää? Lapsi kysyy: ”Mitä mä tekisin?” ja suusta pääsee: ”Nyt keksit kyllä itse.” Tämän jälkeen on helppo tuudittautua ajatukseen: ”Minä olen leikkini leikkinyt. Kyllä lapsi keksii leikin, kun tulee tarpeeksi tylsää.”

Rehellisyyden nimissä, keksiikö todella? Mitä lapsi tekee, jos saa itse päättää? Sanotaan, että luovuus kasvaa tylsyydestä. Mutta entä jos tylsyydestä kasvaakin turhautuminen? Tulee puhelimen räplääminen, sisaruksen tökkiminen ja aikuisen huuto: ”Nyt hei ihan oikeasti olkaa hiljaa!” Tai ehkä lapsi kaipaa vielä vähän niitä harrastuksia. Jos se vaikka sillä rauhoittuisi.

Samalla, kun vanhempia pelottaa oman minuuden katoaminen, huolettaa ammattikasvattajia vapaan leikin häviäminen. Teknologian kehityksen myötä lasten luontainen liikunta ja omaehtoinen leikki ovat vähentyneet. Puhutaan lapsista, jotka eivät välttämättä osaa leikin perustaitoja. Niitä taitoja, joiden vuoksi suomalaislapset ovat vuosia liidelleet PISA-vertailujen kärkeen.

Kieltämällä lapselta leikin aiheen, kieltäytymällä auttamasta tai antamasta kiinnostavia materiaaleja, tekee usein karhunpalveluksen kaikille. Alkuun auttaminen vaatii aikuiselta vähän vaivaa, istumista lattialle, sen kuulemista, ettei tuo ehdotus ole hyvä. ”Mitä ne vois tehdä, mitä MÄ voisin tehdä? Äiti, ole vähän aikaa mukana.”

Mutta kun lopulta onnistuu ehdottamaan jotain, joka jostain mystisestä syystä vetoaakin, voi nähdä ihmeen. Leikki lähtee lentoon. Se lentää luovuuden siivillä suuntaan, jota aikuinen ei osannut kuvitellakaan. Ja sitä kaivattua vanhemman omaa aikaa – sitä onkin.

Vuokko Hurme, kahden lapsen äiti, kirjoittaja ja taidekasvattaja.

Hurmeen tekemä Terhokortit-leikkimateriaali julkaistaan Terhokerhoissa ja nettisivuilla tänä keväänä.

Kuva: Vuokko Hurme

Julkaistu: 22.4.2016

Jaa artikkeli: