Saako ruualla leikkiä?
Kun minä olin lapsi, sanottiin että ei. Mutta nyt olen eri mieltä. Ruualla voi vähän leikkiä, voi kokeilla ja tutustua moniin ruoka-aineisiin leikinomaisesti ja eri aisteja hyödyntäen.
Lapset tykkäävät puuhastella yhdessä aikuisten kanssa keittiössä. He osaavat keksiä erilaisia käyttötarkoituksia ruokatarvikkeille, joista osa ei tulisi aikuiselle mielenkään. Miltä tämä näyttää, tuntuu, kuulostaa, tuoksuu ja maistuu? Mitä tästä voi tehdä? Kun lapsi saa osallistua, sekoittaa, kuoria, pilkkoa ja koristella, hän yleensä innostuu myös maistamaan paremmin.
Neuvokas perhe ja houkuttelevat hedelmät
Vain mielikuvitus on rajana, kun hedelmistä ja kasviksista tehdään taidetta. Neuvokasperhe.fi sivuilla esitellään malleja houkuttelevista hedelmistä, joita voi lasten kanssa tehdä ja samalla lisätä kasvisten ja hedelmien syömistä. Jo pilkkomis- ja ideointivaiheessa hedelmiä saattaa mennä suuhun kuin huomaamatta. Ja lapset ovat mestareita keksimään, kun heitä auttaa vähän alkuun. Esimerkiksi yhteisenä iltapuuhana hauskojen ruoka-askartelujen keksiminen voi toimia koko perheelle!
Aistien avulla lisätään ruokarohkeutta
Lapsi oppii leikkien, ihmetellen ja oivaltaen. Uusiin ruoka-aineisiin tutustumisesta voi tehdä hauskan kokeiluhetken, jossa omin sormin tutkiminen ja aistien herättely ovat maistamista tärkeämpiä. Epäilevän lapsen kanssa maistaminen kannattaa jättää viimeiseksi ja tutustua ruokaan ensin muiden aistien avulla.
1. Leikkikää sokkoa hajuaistin herkistämiseksi. Pilko esille eri tuoksuisia hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä. Sidotuin silmin haistellaan mistä ruoka-aineesta on kyse ja koitetaan arvata. Mausteita voi käyttää hajutunnistuksessa myöskin.
2. Miltä kuulostaa näkkileivän, omenan tai puuron syöminen? Voisiko keksiä myös arkisille ruuille teidän perheelle sopivat nimet? Pinaattilettujen muuttuminen Veetin voimaplätyiksi tai Vilman vauhtiletuiksi voi olla ratkaiseva ja hauska juttu.
3. Kaunis annos on houkuttelevan näköinen. Kasvistaide ja houkuttelevat hedelmät antavat mahdollisuuden leikitellä ruualla. Iltapala saa tarinan ympärilleen, kun kukkakaalit muuttuvat lampaiksi ja kiivit kilpikonniksi.
4. Jos uusien kasvisten tai hedelmien maistaminen on lapselle vaikeaa, voi kokeilla tehdä vaikka makuvettä. Siinä kauniiseen karahviin laitetaan muutama kasvis- tai hedelmäpala, jotka antavat vähän makua veteen, ja maistaminen voi muuttua helpommaksi.
Ruokarohkeus kasvaa ruokailon kautta, ei pakottamalla.
Katso lisää ideoita ruokakasvatuksen ideapankista.
Anne Kuusisto
Lapsiperheasiantuntija
Neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto