Ruoalla saa leikkiä!

Mitä ajatuksia sinussa herää, kun kohtaat eksoottisen hedelmän, mitä et ole maistanut? Tai kuvittele tilanne, ettet ole koskaan ennen nähnyt lanttua tai vadelmaa – millaista olisi nähdä ne nyt ensi kerran?

Ruoka on maailman tavallisimpia asioita. Samaan aikaan se on jännittävä ja pienelle ihmisen alulle aivan uusi. Vauvan myötä niinkin tutusta asiasta, kuin ruoasta tulee usein hieman uutta myös tuoreille vanhemmille. Mielenkiintoiseen ja jännittävään ruokaan tutustumisen voi aloittaa leikkisästi sormiruokaillen.

Sormiruokailuhetket ovat kuin leikkiä. Erilaisiin ruoka-aineisiin, kuten kasviksiin ja hedelmiin, voi tutustua katsomalla, koskemalla, haistamalla ja vaikka kuuntelemalla. Maistamisen pakkoa ei ole. Maistaisitko itsekään pohtimatta tai tutkailematta tuntematonta marjaa?

Ruoalla leikkiessä tapahtuu oppimista

Vaikka aikuisen silmään siltä voisi näyttää, ei ruoalla leikkiminen tarkoita sotkemista tai ruoan arvon alentamista. Ruoalla leikkiessä tapahtuu oppimista ja pienen lapsen taidot käsitellä ruokaa karttuvat. Vaikka ruokahävikkiä sormiruokailijan pöydässä väistämättä syntyy, ei ruoka silti mene hukkaan. Kun syömään opetteleva lapsi on tarjottua ruokaa katsonut, koskenut ja tutkinut, on hän tällöin siihen tutustunut. Ja tuttuus madaltaa maistamisen kynnystä toisella kertaa.

Tuttuutta voi vahvistaa, myös isompien lapsien kohdalla, sisustamalla hedelmillä ja kasviksilla eli pitämällä niitä näkyvillä. Tiedetään myös, että kasviksin ja hedelmin kuvitettujen kuvakirjojen katselu madaltaa kynnystä maistelulle. Ruoasta jutustelu, sen leikkimielinen sanoittaminen ja vaikka iloinen loruilu pitävät yllä myönteistä ruokapuhetta ja vaikuttavat siihen, miten lapsi ruokaan suhtautuu.

Ruokaleikit kannustavat mukavaan yhdessäoloon

Ruokaleikit ja ruoalla leikkiminen siis kannustaa ja kannattaa. Leikin kautta voi herätellä mielenkiintoa ja madaltaa kynnystä maistella. Ruokailuhetket on kuitenkin hyvä rauhoittaa leluilta – myös puhelimilta ja televisiolta – ja keskittyä ruokaan ja yhdessäoloon. Tärkeää onkin yhdessä syöminen ja esimerkin voima.

  • Ruokaleikin voi aloittaa jo kaupassa tutkimalla lapsen kanssa erilaisia hedelmiä ja kasviksia. Etsikää yhdessä punainen tai violetti kasvis tai hassun muotoinen hedelmä.
  • Keksikää yhdessä herneestä tai parsakaalista loru.
  • Laita esille kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja tutkikaa niitä yhdessä. Leikkaa paloiksi ja taiteilkaa lautasille paloista taideteokset. Maistelkaa lopuksi teoksia.

Leikillä voi tehdä arkisista asioista hauskempia ja askareista mukavia yhteisiä puuhia – myös aikuiselle.

Outi Mehto

Kotitalouden asiantuntija & koordinaattori
Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminta, Marttaliitto

 

Jaa artikkeli: