Pikku Kakkonen kutsuu leikkimään!

Lapset viettävät nykyään paljon aikaa erilaisten digisisältöjen parissa. Ylen lastenohjelmissa lapsia houkutellaan myös perinteisten leikkien pariin. Pikku Kakkosen lapsijuontajatkin valmistautuvat tehtäväänsä leikkimällä.

Pikku Kakkosessa lapset juontavat ohjelmaa keskiviikkoiltaisin. Mukana on kahdeksan 5-14-vuotiasta lasta, jotka juontavat ohjelmaa pareittain. Juontajilla ei ole yläikärajaa, koska leikki kuuluu kaiken ikäisille.

Lapsijuontajia on ollut Pikku Kakkosessa jo pitkään. On tärkeää, että kaikenlaiset lapset tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi. Tänä keväänä mukaan on tullut uusia pieniä lapsijuontajia, joiden jännitystä murretaan tutustumisleikeillä. Ensin kuvitellaan pienen pieni pallo, johon kuiskataan oma nimi ja heitetään se sitten toiselle. Seuraavalla kierroksella pallo kasvaa mandariinin kokoiseksi ja sinne mahtuu oma nimi jo vähän reippaammalla äänellä. Kierros kierrokselta pallo, äänenkäyttö ja luottamus toisiin kasvaa.

Juontojakin työstetään yhdessä leikin avulla. Rohkeutta ruokitaan ja ideoita keksitään esimerkiksi saduttamalla lapsia ringissä. Viime viikolla keksittiin ajatus siilin kyläkaupasta, jonne saapui asiakkaaksi mm. possu, joka osti lahjakortin mutakylpyyn, ja koira, joka oli syönyt äidin kengät ja osti uudet tilalle.

Lasten kanssa toimiessa rakastava ja hyväksyvä ilmapiiri on tärkeää. On olennaista rohkaista lapsia omaäänisyyteen ja auttaa heitä unohtamaan aikuisten odotukset. Lapsijuontajien kanssa työskentelevä Pikku Kakkosen toimitussihteeri Anu Tuomi-Nikula on suorittanut lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajan opinnot. Lapsia ohjaavat myös freelance-näyttelijä ja Pikku Kakkosen pitkäaikainen juontaja Veera Degerholm, joka on koulutukseltaan myös hahmoterapeutti, ja Ylen lastenohjelmien toimittaja-juontaja Susanna Volanto, joka on työskennellyt pitkään kommunikaation erityisryhmien parissa.

 

Leikitään pihalla!

Valtakunnallisena Leikkipäivänä Pikku Kakkonen houkuttelee katsojalapsia ulos leikkimään. Leikitään pihalla! -sarja ylistää lapsen omaa leikkiä ja mielikuvitusta. Jokaisessa jaksossa eri lapsi kertoo miksi, miten ja mitä leikkii pihalla ja kannustaa muitakin pihaleikkeihin.

Sarjan taustalla on kasvava huoli lasten kynnyksestä astua ulos ja löytää sopivat, omat leikit. Sarjassa leikitään monenlaisissa sääoloissa ja miljöissä, lähimetsästä lähiöön ja aina Helsingin keskustaan saakka.

Kuvauksissa seurattiin lasten leikkiä heidän ehdoillaan ja yritettiin pysyä kameran kanssa perässä. Lapsilla oli sateessakin hauskaa eikä menoa haitannut, vaikka kerran kaatosateessa äänittäjältä hajosi äänityslaitteisto. Sarjan on Ylelle tuottanut DanskArts.

Leikin kautta voi käsitellä monenlaisia jännittäviä tilanteita ja pelkoja. Se on hyvää vastalääkettä kaikenlaiseen huolestumiseen. Aikuisellekaan ei tee pahaa mennä mukaan leikkiin, sillä kukaan ei voi olla liian vanha leikkimään!

Pikku Kakkonen Yle Areenassa osoitteessa https://areena.yle.fi/1-3371178

Leikitään pihalla! Sarja julkaistaan Yle Areenassa lauantaina 20.4.2024 osoitteessa https://areena.yle.fi/1-66856175

Lue lisää Leikitään pihalla -ohjelmasta

Teija Rantala
Tilaaja
Yle Lapset

 

Kuva: Kuvassa Pikku Kakkosen juontaja Aapeli Mononen. Kuvaaja: Laura Pohjavirta.

Jaa artikkeli: