Österbotten med i leken

Tack för att även vi i Österbotten välkomnas med i leken! Verksamheten är bokstavligt talat i startgroparna. Nu bokas inspirerande möten, lokaliteter besöks och ger visioner om sång och lek, vi fingrar glatt på materialet samt smygprovar klubbarnas egna ryggsäck. Den är minsann vårens färgklick!

För er som inte hört om Terhokerho-klubbens berättelse, varsågoda:

”Det var en gång en stor ek under vilken barnen i byn brukade samlas för att leka. Den gamla ekens väldiga krona skänkte behaglig skugga från solens heta strålar och skydd mot plötsliga regnskurar. På vintern byggde ekorrarna bo bland ekens grenar och om sommaren fladdrade färggranna fjärilar förbi på ängen. Runt eken föll ekollon som ekorrarna och barnen samlade i kapp med varandra. För alla vet att ekollon är lämpliga för många lekar. Därför började man kalla platsen för Terhokerho (~Ekollonklubben).

Mor- och farföräldrar tittade på när barnen lekte och en efter en gick de ivrigt med i leken. Rätt ofta anslöt sig också andra vuxna till skaran och under den gamla eken ljöd skrattet från personer i alla åldrar. Det här var stunder som barnen gillade bäst. I sina fickor spred barnen ut ekollonen från trädet till nya platser. De växte till nya ekar och på så vis uppstod nya lekplatser – nya Terhokerho-klubbar där barn och vuxna kunde leka tillsammans.”

Jag blir allt varm av tanken då barn leker hjärtligt tillsammans med seniorer. Själv har jag ljuvliga minnen från barndomen och somrarna som spenderades tillsammans med morföräldrarna. Värmen, lugnet, tryggheten som äldre kan ge barn är guld värd, samtidigt som barnens sprallighet och spontanitet kryddar äldres vardag med glädje och skratt! Trygghet och glädje mår vi alla bra av och tack vare dessa tror jag Terhokerho-klubbarna är den lyckade mötesplatsen som den visat sig vara.

Österbottens lekambassadör Emma Granholm i ett nötskal: Ung kvinna som befinner sig mitt i livet. Gift småbarnsförälder som dagligen traskar med labradoren Charlie. Utbildad tradenom. Nybliven husägare. Drömmer nu just om trädgårdsland och målfärg. Kokar gärna utsökt husmanskost, men kokar även av inspiration.

Lekambassadör Emma Granholm

Julkaistu: 19.2.2016

Jaa artikkeli: