Olet tärkeä, olet riittävä

Terhokerhojen ideana on kiireettömyys ja ajan antaminen niin lapsille kuin vanhuksillekin. Meidän leikkilähettien työn ytimenä voisi pitää kohtaamista. Kohtaamme päivittäin työssämme upeita ihmisiä, jotka ovat vapaaehtoisina MLL:n ja SPR:n toiminnassa. Jaan nyt kanssanne näitä kohtaamisia viime syksyltä.

Saavun kerhoon ja seuraan kolmen koululaisen ja kolmen ikä-ihmisen touhuamista. Juttelen mukana olevan miehen kanssa, joka kertoo olleensa kerhossa joka kerta. ”Tämä on niin mukavaa toimintaa! Toivottavasti jatkuu, saan tästä niin paljon.” Juuri 80 täyttänyt nainen kertoo, kuinka vapaaehtoistyö on pitänyt hänet elämässä kiinni miehensä poismenon jälkeen. ”Nyt kun en saa enää toimia ensiapupäivystäjänä, niin käyn kaikissa tällaisissa kerhoissa ja jutuissa. Pysyy mieli virkeänä.” Mielestäni rouva ei näytä päivääkään yli 70-vuotiaalta, ja kun tämän hänelle kerron, saan vastaukseksi hersyvän naurun. Mietin, että kuusi kerholaista riittää, vaikka tässä paikassa on kipuiltu vähäisen kävijämäärän kanssa.

Soitan vapaaehtoiselle ohjaajalle ensimmäisen kerhokerran jälkeen kysyäkseni kuinka meni. ”Oli tosi mukavaa. Vanhukset tykkäsivät ja toivoivat, että mukaan tulisi enemmänkin lapsia. Tiedätkö, olen miettinyt tätä elämää ja turhaa kiirettä. Noiden töiden kanssa on kuitenkin aika yksin ja mitä se kiire oikeastaan on? Tällainen pysähtyminen on tärkeää.” Hän juttelee kanssani ja myötäilen hymy huulilla. Kiireettömän hetken luominen on onnistunut.

Kohtasin myös hiljaiselta ja aralta vaikuttavan naisen, joka vielä empi omaa osallistumistaan toimintaan vapaaehtoisten perehdytyksessä. Kerhovierailulla selvisi, että hän oli ollut mukana melkein joka kerta. Hän pelaa lasten kanssa, on tuonut mukanaan uusia kerholaisia ja hymyilee. Hän on osallistunut myös muuhun vapaaehtoistoimintaan ja yhteisiin tapaamisiin. Hän on saanut ystävän. Todistan omin silmin millaisen muutoksen vapaaehtoistyö voi saada ihmisessä aikaan.

Se, että saa tuntea itsensä tarpeelliseksi sellaisena kuin on, on tärkeää meille jokaiselle. Ajan antaminen, kiireettömyys ja kohtaaminen. Jos nämä asiat Terhokerhoista jäävät mukana olleiden arkeen ja elämään, niin olemme onnistuneet. Huipputuloksen saavutamme, jos nämä ihmiset vievät näitä asioita eteenpäin omassa elämässään ja elinympäristössään. Laitetaan hyvä kiertämään!

Pysähdy, kohtaa, näe. Vapaaehtoisena annat vähän ja saat enemmän. Tule mukaan kokeilemaan. Sinä olet tärkeä. Sinä riität.

Pohjanmaan Leikkilähetti Anna Granlund

Jaa artikkeli:

Kommentit artikkeliin “Olet tärkeä, olet riittävä

  1. Liikuttuneena luin,Anna,kirjoittamaasi.Olen löytänyt vapaaehtoistyöstä elämäntehtäväni ja Terhokerho osui tielleni juuri oikeaan aikaan,Sain mukaan erään ihmisen,joka arkana tuli ensimmäisen kerran ,sitten toisen ja kolmannen,ja riemuitsen tästä kohtaamisesta joka kerta,kaikki muu hyvä,mitä ja keitä on tullut ja mennyt on silkkaa bonusta.Kaikki lähtee aina yhdestä.
    Kiitollisena ,Annu

    1. Kiitos, Annu. Hienoa, että olet löytänyt Terhokerhoon vapaaehtoiseksi. Olen itsekin vasta viime aikoina oivaltanut millainen voima vapaaehtoistyöllä on niin ihmisille henkilökohtaisesti kuin yhteiskunnassa ylipäätään. Jatketaan tällä tiellä, iloiten ja hymyillen kohtaamisista, joita eteemme tuodaan.
      T. leikkilähetti Anna