Milloin leikit viimeisen leikkisi?
Monet nuoret saattavat joskus miettiä, että milloin oli se hetki, kun leikin viimeisen leikin. Silloin yleensä aletaan miettimään lapsuutta ja jotain leluilla leikittyä leikkiä.
Luultavasti aika harva on oikeasti leikkinyt viimeisen leikin lapsena. Lapsuuden jälkeen on vielä monia tilanteita, joissa ihminen tulee leikkimään vähän huomaamatta ja ajattelematta, että leikkisi.
Leikki kuuluu myös kouluun ja rippikouluun
Nuorien elämässä leikit näkyvät yleensä esimerkiksi koulussa tai rippikoulussa. Omia kokemuksia nuorena leikkimisestä on esimerkiksi se, kun aloitti yläkoulun. Silloin meille pidettiin erilaisia tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä. Lukion aloittaessa tutorit pitivät ensimmäisen vuoden opiskelijoille kokonaisen koulupäivän, jossa kuljettiin oman ryhmänohjausryhmän kanssa erilaisissa leikkipisteissä. Edelleenkin monet nuoret käyvät rippikoulun ja rippileirillä on ohjelmassa paljon yhteisleikkejä.
Leikkiin heittäydytään turvallisessa ympäristössä
Juuri näistä esimerkiksi tutustumisleikeistä saatetaan puhua myös peleinä osittain ihan sen takia, että monilla nuorilla saattaa olla ennakkoluuloja leikkimistä kohtaa tämän ikäisenä. Olen myös itse huomannut, että sitten kun nuoret ovat huomaamattaan leikkineet turvallisessa ympäristössä, heistä huomaa sen, että leikkiminen on ollut mukavaa ja rentouttavaa. Nuoret tarvitsevat leikkimiseen kuitenkin ympäristön, jossa kaikki osallistuvat. Vaikka itse olenkin aika helposti heittäytyvä ihminen, olen huomannut, että leikkiminen epämukavaa, jos kukaan ei oikein kunnolla lähde mukaan ja heittäydy. Jotkut nuoret saattavat myös ajatella, että heittäytyminen on noloa, joka on minusta hassua, koska jos kaikki heittäytyisivät rohkeasti mukaan ei se silloin olisi noloa. Tietenkään heittäytyminen ei ole kaikille niin helppoa, minkä takia onkin tärkeää, että leikki tilanteissa ympäristö pidetään kannustavana ja turvallisena.
Leikkiä on eri elämänvaiheissa
Luultavasti leikkiminen ei lopu myöskään nuoruuteen. Tulevaisuudessa, jos on esimerkiksi omia lapsia tai lapsenlapsia, niiden kanssa todennäköisesti tulee leikittyä jotain. Monilla työpaikoillakin pidetään virkistyspäiviä, joissa saattaa olla erilaisia pelejä, jotka ovat oikeasti leikkiä. Voi olla, että kun korkeakoulun aloitus joskus tulevaisuudessa koittaa eteen tulee taas uusia tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä.
Teksti: Eevi Kanerva
Lukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva Eevi oli TET-harjoittelussa Mannerheimin Lastensuojeluliitossa huhtikuussa 2025. Hän kirjoitti tämän Leikkipäivän blogitekstin yhtenä työtehtävänään.