Millaisia ovat sinun leikkimisen ja liikkumisen unelmasi?

Leikki tekee hyvää. Liike tekee hyvää. Kaikille. Muksusta mummuun ja vauvasta vaariin.

Liikkujan polku -verkoston valitseman yhteisen teeman myötä olen viimeisen vuoden aikana pohtinut paljon eri-ikäisten yhdessä liikkumista ja tapoja toteuttaa sitä. Samoin sitä, miten näemme aikuisen roolin liikkujana silloin, kun puhumme perheliikunnasta ja muista eri-ikäisten yhdessä liikkumisen muodoista. Leikkipäivän sivuilla todetaan meihin aikuisiin liittyen osuvasti: ”Leikki tekee hyvää myös aikuiselle… Aikuisen rooli ja kontrolli lapsen elämässä leikin mahdollistajana tai estäjänä on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. Siksi on tärkeää, että aikuiset ovat myös itse leikkijöinä, eivät vain leikittäjinä. Leikissä kaikki on mahdollista, leikkimistä ei voi tehdä väärin.”

Aivan täsmälleen samoin voisin kirjoittaa, jos korvaisin sanan leikki sanalla liikkuminen. Leikki ja erityisesti liikuntaleikit ovat mitä luontevin tapa eri-ikäisille olla yhdessä, tutustua toisiinsa, pitää hauskaa, lisätä liikettä ja saada hyvää oloa. Niin että kaikki leikkivät ja kaikki liikkuvat ihan itsensäkin takia, eivätkä vain mahdollista sitä jollekin toiselle.

Vain päivää ennen Leikkipäivän pääpäivää 11.5. vietetään kaikenlaisen liikkumisen pop up -päivänä Unelmien liikuntapäivää 10.5. jo neljättä kertaa. Tämän vuoden teemana on nimenomaan eri-ikäisten yhdessä liikkuminen. Päivän ideana on innostaa ihmisiä miettimään omia liikkumisen unelmiaan, toteuttamaan niitä ja kutsumaan muitakin mukaan. Kuka tahansa voi järjestää oman tapahtumansa joko vain omalle porukalle tai kaikille avoimen tapahtuman.

Viesti on kiirinyt ja ilahduttavasti jo monet tahot ovat ilmoittaneet mukaan tapahtumia, joissa esimerkiksi ikäihmiset ja koululaiset kohtaavat, perheet liikkuvat yhdessä, päiväkodit kutsuvat mukaan myös sukulaisia tai avoimet treenit houkuttelevat mukaan kaiken ikäisiä kokeilemaan jotain ihan uutta. Tapahtuma voikin olla mitä vain lajikokeilusta metsäretkeen – tai vaikka ihan yksinkertaisesti leppoisaa yhdessäoloa liikkuen ja leikkien. Kuten kaikki tavat leikkiä, myös kaikki tavat liikkua ovat hyviä. Päivä on hieno mahdollisuus kokeilla jotain uutta mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Sitä kautta voi löytyä uusi ystävä, harrastus tai arjen rutiini.

Leikkipäivän ja Unelmien liikuntapäivän voi upealla tavalla yhdistää ja toteuttaa omia liikkumisen ja leikkimisen unelmiaan samalla kertaa. Unelmien liikuntapäivää voi lähteä ideoimaan vaikka Leikkipäivän materiaalien kautta. Leikkipankkiin on koottu iso määrä liikuntaleikkejä! Samoin Unelmien liikuntapäivän sivustolle olemme koonneet vinkkejä, joista saa hyviä ideoita eri-ikäisten yhdessä liikkumiseen.

Jos oma Leikkipäivän tapahtumasi on 10.5., ilmoita se myös Unelmien liikuntapäivän tapahtumaksi ja näin saat tapahtumallesi tuplanäkyvyyden! Yhdessä voimme kertoa, mitä kaikkea hienoa tapahtuu eri puolilla Suomea. Tutustu ja ilmoita tapahtumasi: www.unelmienliikuntapäivä.fi!

Kuten Leikkipäivä, myös Unelmien liikuntapäivä toteutuu verkostojen voimalla. Unelmien liikuntapäivää ovat rakentamassa ja toteuttamassa yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa iso joukko suomalaisia liikunta- ja terveysjärjestöjä, kuntien eri toimijoita, urheiluseuroja, yhdistyksiä, yrityksiä ja ihan yksittäisiä ihmisiä.

Tänä vuonna haluan haastaa erityisesti aikuisia pysähtymään hetkeksi ja miettimään seuraavia kysymyksiä. Millaisia ovat omat leikkimisen ja liikkumisen unelmasi? Keiden kanssa voisit niitä toteuttaa? Millaisista asioista lähelläsi olevat pienet ja isot ihmiset unelmoivat? Ja seuraava steppi onkin sitten liikkua ja leikkiä unelmista totta!

Matleena Livson
Erityisasiantuntija, Liikunnallinen elämäntapa, Liikkujan polku -verkosto
Suomen Olympiakomitea

Jaa artikkeli: