Mikä on therian-ilmiö
Therian-ilmiö on ollut viime aikoina monessa mediassa esillä, ja julkinen keskustelu on saanut suuret mittasuhteet. Leikkipäivä-ohjelman ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton digitaalisen nuorisotyön asiantuntijat kertovat ilmiöstä enemmän ja antavat vinkkejä vanhemmille siitä, miten therianiin tulisi suhtautua.
Onko käsissä nuorisolle vaarallinen ilmiö, jota tulisi hillitä ja välttää? Ei! Rohkaisemme aikuisia tutustumaan aiheeseen ja suhtautumaan siihen uteliaan myönteisesti.
Mistä therian-ilmiössä on kyse?
Therianeista alettiin puhua mediassa laajemmin, kun muutamat koulut olivat kieltäneet oppilailtaan eläinnaamarit. Joissakin jutuissa opettajat kertoivat häiritsevästä käyttäytymisestä oppituntien aikana.
MLL:n Nuortennetin vertaistuellisella keskustelupalstalla törmäsimme therian-sanaan jo muutama vuosi sitten, kun nuoret kirjoittivat siitä omissa keskusteluissaan. Therianina oleminen näyttäytyy nuorten viestien kautta eläinhahmoksi muuntautumisena, luonnon kanssa lähellä olemisena ja yhteisöllisenä tekemisenä. Mukavaa tekemistä, joka lievittää paineita.
Viesteissä nuoret kuvaavat tuntevansa olevansa joku eläin, kuten lumileopardi tai susi. Joissakin lähteissä therian määritellään sellaiseksi, joka kokee vahvasti olleen eläin edellisessä elämässä.
Entä mikä on turri?
Turriharrastaminen linkittyy fanikulttuuriin, eikä se sisällä vahvaa identifioitumista eläimeen. Lapsi ja nuori kokee jonkun eläimen erityisen tärkeäksi itselleen, ja haluaa ilmentää sitä naamioilla, tekohännillä ja lajityypillisillä liikkeillä.
Mikä on otherkin?
Otherkinit identifioivat itsensä myyttisiksi hahmoiksi, kuten lohikäärmeiksi.
Mistä tunnistaa therianin?
Tähän ei ole tyhjentävää tapaa. On tärkeää, että aikuinen puhuu lapsen kanssa sekä tarkkailee tämän käytöstä, puheita ja toimintaa pidempään, jotta voi oikeasti todeta, onko kyseessä therian ja pitääkö esimerkiksi sopia yhteisistä toimintatavoista.
Mitä vanhempien tulisi tietää therianista?
Ei tarvitse huolestua. Hyvin monelle nuorelle therianina oleminen tarkoittaa leikkiä, leikillisyyttä ja yhdessä kavereiden kanssa olemista eli hyvää mieltä ja turvallisia vertaissuhteita. Lapset ja nuoret tarvitsevat sukeltamista fiktiivisiin maailmoihin ja leikkiin, jossa asiat ovat mahdollisia.
Joskus tilanne tietysti voi olla se, että nuoren ahdistuneet tuntemukset omasta kehosta tai identiteetistä ovat niin vahvoja, ettei ulospääsyä kerta kaikkiaan ole ja eläinhahmo on ainut vaihtoehto nuorelle. Silloin taustalla on paljon muutakin ja nuoren kanssa kannattaa hakea apua.
Jos lapsi harrastaa theriania, miten siihen tulee suhtautua?
Mielenkiinnolla ja arvostavasti. On hienoa, että lapsi on löytänyt jotain mielenkiintoista ja viihtyy sen parissa. Voit olla iloinen, että lapsella on harrastus, jossa yhdistyvät luovuus ja toiminnallisuus.
Samalla kannattaa kuitenkin tarkkailla, miten lapsi pystyy irtautumaan leikistä, kun sen aika tulee.
On tärkeää havainnoida omassa kasvatuksessaan sitä, miten asioita sanoittaa lapselle ja nuorelle. Arvostavan puheen kautta on varmasti helpompi löytää eväät yhteispeliin eli sääntöihin.
Mitä tehdä, jos joku on therian 24/7?
Silloin on ehkä paikallaan miettiä yhdessä, miten eläinten kuuluu ihmisten maailmassa toimia. Lähdetään liikkeelle kuitenkin lasten ja nuorten omasta kokemuksesta ja sen arvostamisesta.
Mitä on digitaalinen nuorisokulttuuri?
Nuorisokulttuureja leimaavat vahvasti aikuisten asettamat hyväksymisen rajat ja toiseuttaminen. Kaikkea nuorisokulttuurista toimintaa pidetään helposti vääränlaisena ja paheksua.
Digitaaliset nuorisokulttuurit ovat nuorille merkityksellisiä, eläviä yhteisöjä, joissa nuoren oma aktiivisuus ja toimijuus korostuvat. Kulttuuria tehdään todeksi yhdessä muiden kanssa digitaalisilla alustoilla ja digitaalisin välinein. Nykyään elämä verkossa ja sen ulkopuolella ovat vahvasti toisiaan tukevia. Tietysti näissäkin on ne pimeät puolet: kiusaaminen, hyväksikäyttö, sensitiivinen sisältö, jota nuoren ei pitäisi edes nähdä. On tärkeää, että aikuiset ja nuoret itse tietävät miten näissä ahdistavissa tilanteissa toimitaan ja mistä saa apua.
Ymmärrys digitaalisesta nuorisokulttuurista kasvaa hiljalleen, ja sukupolvien väliset kuilut alkavat kuroutua kiinni. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ylläpitää nuorten osallisuutta ja osallistumista vahvistavaa Nuortennettiä, jossa nuoret pääsevät kertomaan omista kokemuksistaan, tuottamaan sisältöjä ja osallistumaan keskusteluihin. Lasten ja nuorten digitaaliset auttavat palvelut ovat olleet olemassa pitkään. Tukioppilastoiminnassa nuorten omia ajatuksia digitaalisuuteen liittyvissä haasteissa ja mahdollisuuksissa kuullaan hyvin matalla kynnyksellä ja koulutuksia räätälöidään tarvittaessa vastaamaan tarpeita, joita nuorilla juuri nyt on.
Lue myös 10-vuotiaan therian-harrastajan haastattelu.
Therian on leikkiä
Therianissa on identiteetin etsinnän lisäksi kyse myös leikistä.
Se on yhdenlaista roolileikkiä, jossa eläinten korvilla, ja hännillä on suuri merkitys. Jotkut fanittavat jotain tiettyä eläintä niin, että kokevat olevansa therianeja vaikka eivät pohjimmiltaan ajattele olevansa eläimiä. He vain haluavat leikkiä esimerkiksi ilvestä. Leikki on tärkeää lapsen kehitykselle.
Leikki on tärkeää, koska se:
- tukee lapsen oman persoonan kehitystä
- palauttaa ja rentouttaa
- voimaannuttaa ja luo uskoa omiin taitoihin
- laskee suorituspaineita
- auttaa oppimisessa ja soveltamisessa
- auttaa vaikeiden asioiden käsittelyssä
- auttaa tunnetyöskentelyn opettelussa
- lisää hyvinvointia
- lisää ongelmanratkaisu- ja päättelykykyä
- kasvattaa luovuutta
- parantaa sosiaalisia taitoja
- kehittää mielikuvittelun taitoa
- kehittää ajattelua
- opettaa hahmottamaan kokonaisuuksia
- lisää tulevaisuudenuskoa ja rohkaisee unelmoimaan
Käytännön vinkkejä aikuisille
- Puhu nuorisokulttuureista ja niiden ilmiöistä arvostavasti.
- Kohtaa lapset ja nuoret arvostaen.
- Muista, että leikki on Lapsen oikeuksien sopimuksessa (artikla 31) määritelty lapsen oikeus.
- Pyri suhtautumaan therian-ilmiöön kiinnostuneesti. Juttele siitä lapsen kanssa ja esitä kysymyksiä.
- Järjestä lapselle arjessa vapaata aikaa leikille.
- Leiki lapsen kanssa yhdessä – theriania tai jotain muuta. Leikki-ideoita löydät osoitteesta leikkipankki.fi
Teksti ja vinkit: Karolina Lamroth, Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori, MLL ja Kaisa Önlen, digitaalisen nuorisotyön asiantuntija, MLL
Lue lisää therian-ilmiöstä
- Kolumni Image-lehdessä: Media käynnisti therianeista moraalipaniikin ja alkoi sitten toppuutella sitä
- Kommentti Helsingin Sanomissa: Therian-mopo karkasi pahasti käsistä
- Iltalehti: Paulan 11-vuotias lapsi kuvittelee olevansa kettu: Äiti järkyttyi, kun therian-ilmiö kiellettiin Oulussa
- Näkökulma Iltalehdessä: Kuinka pitkälle opettajien pitää vielä venyä? Therian-ilmiö on vain jäävuorenhuippu
- Iltalehti: Hämmentävä ilmiö voimistuu lasten keskuudessa – Asiantuntija kertoo, miksi he matkivat eläimiä
- Iltalehti: Lehdet: Lapset ovat alkaneet identifioitua eläimiksi – Kouluissa aloitettu toimet
- Ilta-Sanomat: Therian-raivo järkyttää – ”Elämme ihan outoa aikaa”
- Kaleva (vaatii tilauksen): Joka puolella esiin tulevasta therian-ilmiöstä on tullut osa nuorisokulttuuria – eläinmaskit myytiin loppuun oululaisista naamiaiskaupoista
- Kommentti MTV uutisissa: Kommentti: Aikuiset sekosivat lasten eläinmaskeista – hävetkää!
- Keski-Suomalainen (vaatii tilauksen): Therian-ilmiössä lapset pukeutuvat eläimiksi – näin jyväskyläläiskoulujen rehtorit kommentoivat aihetta
- Yle: Koulut ovat alkaneet kieltää therian-naamareita – tästä ilmiössä on kyse
- Yle: Asiantuntija puolustaa therian-ilmiötä: ”Aikuisten puhe on ollut aika julmaa”
- Yle Areena (podcast): Therian ja leikin uusi nousu