Lapset ja aikuiset pelaavat pallopeliä
Jaa artikkeli:
Facebook
Twitter

Mikä on Leikkipäivä?

Leikkipäivä kutsuu aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien. Leikkipäivä ei itse asiassa ole vain yksi päivä, vaan jotain paljon suurempaa!

Leikkipäivä edistää leikkiä monin tavoin, kuten jakaa monipuolista leikkitietoutta, kerää leikkiperinnetietoa ja kannustaa ihmisiä heittäytymään leikin vietäväksi.

Leikkipäivän nettisivut on tarkoitettu kaikille leikistä kiinnostuneille. Täältä löydät muun muassa:

  • leikki- ja puuhavinkkejä
  • asiantuntijoiden kirjoituksia leikistä ja sen merkityksestä
  • tietoa valtakunnallisesta Leikkipäivästä
  • vinkkejä ja opastusta tapahtuman tai tempauksen järjestämiseen Leikkipäivänä

Tilaa ja aikaa leikille!

Leikkipäivä huipentuu vuosittain valtakunnallisena Leikkipäivänä, jolloin juhlitaan leikkiä! Leikkipäivänä kuka tahansa voi järjestää oman riemukkaan leikkitempauksen vaikkapa perheen, ystäväpiirin tai naapuruston kesken. Leikkitempauksen voi pistää pystyyn esimerkiksi työpaikalla tai harrastuspiirissä. Se voi olla mitä tahansa vartin mittaisesta tuokiosta koko päivän kestävään tapahtumaan. Mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on rajattomasti. On kuitenkin tärkeää, että osallistuminen on maksutonta ja että osallistua saa kuka tahansa.

Leikkipäivä haastaa mukaan paitsi yksityiset henkilöt myös muun muassa yrityksiä, järjestöjä, urheiluseuroja, seurakuntia ja yhteisöjä järjestämään leikkiin liittyviä tapahtumia samanaikaisesti eri puolilla maata. Leikkipäivänä pidetään hauskaa ja otetaan yhdessä tilaa ja aikaa leikille!

Jaa tietoa Leikkipäivästä

Jaa sinäkin leikin ja Leikkipäivän ilosanomaa ja kerro Leikkipäivästä tuttavapiirillesi esimerkiksi somessa. Leikkipäivän aihetunniste on #leikkipäivä.

Voit myös tulostaa leikin huoneentaulun esimerkiksi työpaikalle, perhekahvilaan tai kotiin. Huoneentaulu muistuttaa leikin merkityksestä ja kannustaa ja opastaa aikuista leikkimään yhdessä lapsen kanssa. Lataa huoneentaulu. 


Leikkipäivän tausta

Leikkipäivä on saanut innoitusta monista asioista. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin (31. artikla). Lapsen oikeuksien sopimus on ollut Suomessa voimassa vuodesta 1991.

Lapsen oikeuksien sopimuksen lisäksi Leikkipäivä-ohjelman taustalla on Koko Suomi leikkii -hanke. Suomen Kulttuurirahasto käynnisti ja rahoitti juhlavuotensa kunniaksi kolmivuotisen (2014–2016) Koko Suomi leikkii -suurhankkeen, jonka tavoitteina oli innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään, rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä sekä ylläpitää julkista keskustelua leikin merkityksestä. Hankkeen toteutuksesta vastasivat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä Suomen Punainen Risti.

Hankkeen tavoitteena oli myös perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen mannerkuntaan sukupolvien kohtaamispaikka, Terhokerho. Terhokerhot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, joihin ovat tervetulleita niin lapset kuin eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä. Hankkeen päätyttyä Terhokerhot ovat jatkaneet toimintaansa osana Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin toimintaa vapaaehtoisten voimin. Monet Terhokerhot järjestävät Leikkipäivänä iloisia leikkitapahtumia. Lue lisää Terhokerhoista ja tule sinäkin mukaan!

Leikkipäivä-perinteen aloitti vuonna 2012 Mira Jääskeläinen tavoitteenaan aktivoida aikuisia järjestämään leikillistä ohjelmaa lapsille. Vuonna 2015 Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset lähtivät mukaan Leikkipäivään ja järjestivät vapaaehtoistensa voimin tapahtumia lapsiperheille eri puolilla Suomea.

Leikkipäivällä on myös kansainvälinen esikuva. Isossa-Britanniassa on toiminut jo 30 vuoden ajan Playday-ohjelma, johon voit tutustua täällä.