Meillä kotona asuu Ninjoja

“Äitii, mitä me tehtäis?” on usein kuultu kysymys meillä kotona. Isältäkin kysytään, mutta useimmiten minulta. Äidin ei tarvitse mielestäni olla ohjelmatoimisto, mutta joskus pienet takataskusta heitetyt ideat saavat ”leikkisiivet lepattamaan”. Pahvilaatikot, roolivaatteet, ilmapallot ja kasvomaalit saattavat meillä synnyttää hauskoja leikkejä ja minun ohjelmatoimistopalvelujani tarvitaan vain noin 10 minuuttia.

Joskus mikään ideani ei kelpaa. Silloin totean, että sitten pitää vain ”ollotella”. Ja pienestä tylsyydestä saattaa syntyä jokin lasten oma idea.

Joskus lapset todella tarvitsevat aikuisen ideoita ja pientä innostusta siihen, mitä voisi leikkiä. Aikuinen voi ehdottaa ja antaa muutaman idean ja usein se riittää. Pieni innostaminen auttaa alkuun ja lasten leikit lähtevät siitä käyntiin. Tärkeää on se, että aikuinen sallii kodin “mylläämisen” ja pienen epäjärjestyksen hetken aikaa.

Olohuoneesta keppihevosrata

En voi kieltää, että minustakin äitinä on kiva, kun koti on siisti ja tavarat paikallaan. Mutta varsinkin nyt, kun digilaitteet koukuttavat lapsia helposti, on tärkeää antaa pitkäkestoisen leikkien myös näkyä kotona. Jos olohuone on yhden päivän ajan keppihevos- tai Ninja-ratana, niin haittaako se? Eipä oikeastaan.

Meillä kotona liikkuu välillä neljä kappaletta 7–8-vuotiaita poikia. He menevät piilosta, tekevät parkour-ratoja tai sotivat kahden sohvan takaa pehmeillä palloilla toisiaan. Olemme sopineet selkeät säännöt, mitkä asiat siirretään syrjään ja miten sodan päätyttyä siivotaan. Meteliä siitä vähän syntyy, mutta paljon myös naurua ja liikettä. Ja olen iloinen, että nämä leikit vielä poikia innostavat. Myös Nerf-sotaa saa meillä kotona leikkiä näin talvella.

Perheillä on erilaisia koteja ja erilaisia sääntöjä. Minusta on hauska ajatella, että tärkeämpää kuin Instagram-kelpoinen koti on se, että lapset liikkuvat ja keksivät leikkejä. Lapsuutta ja leikkimistä ei voi koskaan varjella liikaa.

Mutta mistä ideoita leikkeihin, joihin lapsia voi hienovaraisesti tuupata? Leikkipankki.fi on pullollaan hyviä ideoita. Ja myös Neuvokas perheen Meillä saa leikkiä -videoista löytyy kuusi ideaa kotona onnistuviin leikkeihin ja touhuihin.

Annetaan tilaa ja aikaa leikille.

Anne Kuusisto
Lapsiperheasiantuntija
Neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto

Jaa artikkeli: