Lystikkäät terkut Jyväskylästä!

Olen Ritva, Keski-Suomen uusi leikkilähetti. Ponnistin Koko Suomi leikkii -hankkeeseen vapaaehtoisen leikkikengistä: toimin aiemmin oman asuinalueeni Terhokerhon vetäjänä. Ajatus sukupolvien välisen sillan rakentamisesta leikin ja yhdessä tekemisen avulla on upea. On mahtavaa, että voin terhokerhoilun myötä todeta idean toimivan aidosti myös käytännössä. Niin pienet kuin me vähän isommatkin kaipaamme läsnäoloa, huomiota, välittämistä ja yhdessä puuhaamista. On ihanaa olla merkityksellinen toiselle ja tulla itsekin huomatuksi.

Meillä kaikilla on varmasti mukavia muistoja lapsuudestamme vanhempien ja isovanhempien sekä muiden aikuisten kanssa yhdessä leikkimisestä. Miten hienoja majoista tulikaan isän toimiessa rakennusmestarina ja kuinka mehu maistuikaan mummolan pihalla paremmalta kuin missään muualla! Kuka opetti sinut piirtämään tai uittamaan kaarnalaivoja, kenen polvella köröttelit tai kenen seurassa koit lapsuutesi jännimmät metsäretket? Siinä missä vaikkapa kasvi- ja eläintietous sekä kädentaidot siirtyvät ahkerasti perimätietona, myös leikin perinne ja leikillisyys kulkeutuvat sukupolvelta toiselle.

Leikkimielinen olen ollut aina ja omien lasten myötä olen viimein saanut ”luvan leikkiä” myös aikuisiällä. Mikä onkaan sen hauskempaa kuin lumihiutaleiden pyydystäminen kielelle, vesilammikoissa loikkiminen tai suuret seikkailut lähiluonnossa? Olkoon leikki sitten roolileikkejä ja satuja, loruja ja lauluja, piha- ja perinnepelejä, taidetta, hassuttelua tai ihan vain maailman tarkastelua hieman eri näkövinkkelistä, se tekee meille kaikille hyvää. Leikki on lapsen oikeus, mutta on hienoa, jos leikkimielisyys ja lupa leikkiä säilyvät läpi elämän. Pilkettä siis silmäkulmaan!

Ritva Vallinkoski, Keski-Suomen leikkilähetti

Julkaistu: 15.4.2016

 

Jaa artikkeli: