Luontoleikistä voimavaroja arkeen

Luonnon hyvinvointivaikutuksista puhutaan nyt paljon. Erityisesti poikkeusaikoina luonnon merkitys hyvinvoinnin ja jaksamisen lähteenä korostuu. Luonnossa on tilaa pitää turvavälit, eivätkä puut kanna koronavirusta. Pelkkä oleskelu luonnossa tutkitusti lievittää stressiä, alentaa verenpainetta, tasoittaa sykettä sekä lisää fyysistä aktiivisuutta. Nämä hyvinvointivaikutukset koskevat meitä kaikkia, niin aikuisia kuin lapsiakin. Nyt jos koskaan kannattaa siis lähteä koko perheen voimin lähiluontoon!

Hanke kannustaa perheitä ulkoilemaan

Suomen Ladun ja Folkhälsanin yhteishanke Naturkraft/Luonnosta voimaa perheille on kolmivuotinen STEAn rahoittama kehityshanke, jonka tavoitteena on edistää lapsiperheiden terveyttä ja arjessa jaksamista luonnossa oleskelun avulla. Hankkeessa kannustetaan kaikenlaisia perheitä lähtemään yhdessä läheiseen metsään tai puistoon, pakkaamaan eväät mukaan, oleskelemaan ja leikkimään vapaasti. Tapaaminen voi olla myös osa muuta järjestettyä toimintaa, esimerkiksi perhekahvilan, leikkipuiston tai järjestöjen vapaaehtoistoiminnan yhteydessä.

Suomen Ladun jäsenyhdistykset ovat tänä syksynä järjestäneet ohjattuja iltapalaretkiä, joissa on porukalla lähdetty lähimetsään ihan tavallisena arki- tai viikonloppuiltana. Metsässä lapset ovat saaneet leikkiä vapaasti sekä tutkia ja ihmetellä luontoa. Mukana on saattanut olla kirja ja riippumatto, on yhdessä rauhoituttu lukemaan iltasatu sekä nautittu yhteinen iltapala. Samalla perheet tutustuvat toisiinsa ja voivat jakaa vinkkejä lempiluontokohteistaan.

Luontoleikit auttavat jaksamaan

Luonnossa liikkuminen ja leikkiminen kehittää monipuolisesti lapsen motorisia taitoja. Vastustuskyky paranee luonnosta saadun hyvän mikrobialtistuksen myötä, ennaltaehkäisten myös astmoja ja allergioita. Nukahtaminen helpottuu ja yöunen laatu paranee, kun aivot saavat riittävästi happea päivän aikana.

Lasten luontosuhde kehittyy sitä vahvemmaksi, mitä aikaisemmin he saavat ensikosketuksen luontoon. Luontosuhde on merkityksellinen koko elämän ajan ja kehittyy sen mukaan, miten paljon vietämme aikaa luonnossa. On siis erittäin tärkeää, että jokainen lapsi, niin maaseudulla kuin kaupungissa, pääsisi säännöllisesti luontoon leikkimään.

Vaikka ulkona olisi kuinka pimeää ja sohva kutsuisi raskaan työpäivän jälkeen, ulkoilu silti kannattaa ja harvoin kaduttaa. Nyt vuoden pimeimpään aikaan kannattaa ottaa vaikka taskulamput mukaan ja lähteä jännittävälle seikkailulle metsään. Lisää vinkkejä koko perheen hämärähommiin löydätte sivuiltamme suomenlatu.fi/perheliikunta. Ottakaa myös Naturkraft -hanke seurantaan @naturfolkhalsan.

Anna Anttonen
Lastentoiminnan suunnittelija
Suomen Latu ry

Jaa artikkeli: