Lek hemma med familjen i maj!

Den här våren uppmärksammar vi temadagen för lek på hemmaplan. Leken är lyckligtvis inte beroende av omständigheter, tvärtom kan varje dag fyllas av lek. Med anledning av coronaepidemin kommer de nationella evenemangen kring lekdagen att ordnas vid en senare tidpunkt.

Trots undantagstillstånd vill vi uppmärksamma den nationella lekdagen den 9 maj genom att leka tillsammans inom familjen eller med närstående via distanskontakt.

Årets tema är ”leken förenar”. Lek kombinerar drömmar, verklighet och sagor. Leken förenar en mängd olika barn, generationer, människor med olika kulturell och språklig bakgrund. Lek kombinerar många viktiga saker, till exempel lärande, glädje och samspel.

– Just nu, när exceptionella omständigheter skiljer oss människor från varandra, kan vi använda leken för att hitta nya relationer. Att leka och ha roligt tillsammans skapar sammanhållning, vilket i sin tur ökar tilliten till andra människor och till framtiden, säger Eevamaija Paljakka på MLL och tillägger att trots utmaningar med epidemiläget så önskar vi att familjemedlemmar i olika åldrar inspireras att uppmärksamma leken tillsammans.

Låt en sol i fönstret symbolisera lekdagen

– Den som firar lekdagen hemma kan pyssla och hänga upp en sol i fönstret som berättar om att vi uppmärksammar den nationella lekdagen. Solen symboliserar ljus och lekglädje. Genom att hänga upp en sol i fönstret berättar vi att vi leker, samtidigt som vi påminner andra om glädjen som lekdagen kan ge, säger Eevamaija Paljakka.

Bilder på stämningar och glädjestunder från lekdagen kan delas på sociala medier med #leikkipäivä2020, #leikkiyhdistää och #aurinkoikkunassa. Bilderna på lekstunder delas vidare på lekdagens Facebooksida och MLL:s instagramkonto.

Tanken med lekdag har varit att vem som helst kan ordna ett eget lekevenemang t. ex. en liten lekstund med familjen eller i grannskapet. Varje år är många organisationer också entusiastiska över att organisera offentliga evenemang. Årets planerade offentliga evenemang kommer att skjutas upp antingen till hösten eller till nästa år.

Den nationella lekdagen samordnas av lekdagsnätverket, som består av cirka 30 aktörer från den offentliga, privata och tredje sektorn. Nätverket leds av Mannerheims barnskyddsförbund.

Lekidéer hittar du på www.leikkipankki.fi eller lekar.folkhalsan.fi.

Mer information om evenemanget ger koordinator Eevamaija Paljakka, eevamaija.paljakka(a)mll.fi, tfn +358 50 438 0557 informatör Eveliina Kutila, eveliina.kutila(a)mll.fi, tfn +358 40 580 2393

Jaa artikkeli: