Leiripäivä leikin keskellä

Uskon, että me aikuiset tiedämme leikin merkityksen ja tärkeyden lapsen kasvussa ja kehityksessä. Mutta mitä ne lapset leikkivät ja mikä leikki on parasta?

Pakkasin leirirepun ja lähdin järjestömme kesäleirille selvittämään lasten ajatuksia leikistä. Parasta Lapsille ry on järjestö, joka on järjestänyt vuodesta 1945 lasten ja perheiden leirejä. Leireillä tärkeänä osana on leikki ja yhdessä tekeminen.

Työni on pääasiassa toimistohommissa, järjestömme lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinoinnin parissa. Leirivierailu oli aivan mahtava tilaisuus jättää tietokone pölyttymään työpisteelle, sipaista aurinkorasvaa poskipäihin ja lähteä kohti Koivuhaan leirikeskusta, Haukiputaalle. Siellä  37 lasta ja ohjaajat viettivät parhaillaan kesän ensimmäistä kesäleiriä.

”Leikki on vähän kaikkea mitä lapsi tekee”

”Paras leikki on juoksuleikki, siinä kasvaa kunto samalla.” ”Erilaiset pelit ja askartelu voi myös olla leikkiä”, toteaa heti alkuun ryhmä lapsia, kun kyselen mitä se leikkiminen on.

”Leikkiminen on parasta kaverin kanssa, joskus kuitenkin leikin yksin. Yksin vaan leikki voi olla tylsempää, sellaista mielikuvitusleikkiä. Täällä leirillä voi leikkiä kaikkien kanssa.”

Olen aivan mykistynyt. Nämä lapsethan ovat aivan mestareita. Leikki, se on heidän juttunsa.

”No leikkihän on sitä, että se kuuluu lapsille,” toteaa yksi leiriläinen, kun tulen seuraamaan heidän tekemisiään ja kysymään leikistä.

Me tykätään leikkiä, koska se on kivaa ja aika menee nopeasti.” Totta, aika juoksee, kun on mukavaa tekemistä.

Aikuisetkin saa leikkiä

Leikkijöitä vähän selvästi hymyilyttää, kun kysyn mahdollisuutta osallistua heidän leikkiinsä.  Saan silmien pyörittelyä: ”Mutta sähän oot aikuinen? *pitkä hiljaisuus* ”Mutta täällä leirillä kyllä aikuisetkin leikkivät, joten voit tulla meidän yleisöksi.” Saan istua lattialla lavan edessä.

Kyseessä oli näytelmän harjoitukset. Lapset harjoittelevat näytelmiä ja lyhyitä esityksiä, joita saa esittää halutessaan muille leiriläisille. Se on kuulemma kivaa, vaikka vähän jännittää. Esityksiä harjoitellaan monta kertaa ja esitys laajenee pitkäkestoiseksi leikiksi roolivaatteiden ja rekvisiitan rakentamisen myötä.

Sain käsiini käsikirjoituksen, jossa oli erilaisia kiekuroita, eri väreillä tehtyjä viivoja. Toinen leikkijöistä selittää minulle nopeasti tuon käsikirjoituksen idean. ”Tuossa kohtaa sä voit sitten taputtaa.” Ja minähän taputan, ainakin melkein oikeassa kohdassa.

Leikin ilo tarttuu

Esityksen päätyttyä päädyn leikkikentälle useamman lapsen seuraan. Osa keinuu keinussa, toiset kasaavat hiekasta kasoja. Naurua ja iloa on ympärillä ja kun kyselen lapsilta mitä he tekevät, saan vastauksen yhdestä suusta ”leikitään!”

Leikin merkityksen näille leiriläisille sain huomata noiden parin vierailupäiväni aikana. Leikki on osana joka hetkessä. Leikin kautta kaikki on oikeastaan mukavampaa ja huomaan kuinka oma päiväkin hujahti kuin siivillä keskellä leikkiä. Ja mikä parasta, leikin tuoma ilo ja nauru tarttui.

Palatessani toimistolle käyn läpi lasten kirjoittamia leiripalautteita. Ja sanomattakin se on selvää.

Parasta leirillä oli: Leikkiminen ja kaverit.

Milla Kouri
Lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinaattori
Parasta Lapsille ry

Jaa artikkeli: