vanha mies laskemassa leikkipuiston liukumäestä lapset ympärillä

Leikkipäivä kutsuu yhteiseen leikkiin

Tällä viikolla vietetään Leikkipäivää joko yhdessä tai yksin leikkien. Hauskinta on, kun leikkiä voi isommalla porukalla iloa jakaen. Leikki keventää mieltä ja lisää turvallista arkea.

Leikkiessä opetellaan kaveritaitoja
Hyvät kaveritaidot eivät synny automaattisesti geeniperimässä, vaan jokainen tarvitsee harjoitusta ja rohkaisua niiden opetteluun. Kaveritaitoja on tärkeää opetella jo varhaisessa vaiheessa, sillä jokainen kokemus voi joko rikastuttaa tai haavoittaa sosiaalisia suhteita. Toistuvat ulkopuolelle jättämiskokemukset tuottavat mielipahaa, jotka voivat kasautua mieleen möykyiksi ja lisätä epäluottamusta toisiin. Leikissä kukaan ei ole toista parempi, vaan olemme samanarvoisia.

Kaverit merkitsevät lapselle iloa, leikkiä ja yhteistä tekemistä. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä merkityksellisemmäksi kaveritaidot tulevat. Leikki on hyvä ryhmäytymisen väline. Se avulla voimme oppia ymmärtämään toisten ajatuksia ja opitaan huomioimaan toisemme. Leikissä opitaan vuoronodottelua, kommunikointia, toisen kuuntelua, ohjeiden vastaanottamista, tunteiden sääntelyä, mm. myös pettymyksien sietämistä. Nämä kaikki taidot edistävät myös kaveritaitoja. Mikä on sinun mieleenpainuvin leikkimuistosi, jossa koit turvallista oloa toisen ihmisen kanssa?

Leikkiessä voi oppia kaveritaituriksi
Leikissä voi parhaimmillaan uppoutua hetkeen ja vain toimia. Arkiset huolet, omat taidot tai niiden vertailu kaverin taitoihin unohtuu, kun vauhdikas leikki vie mennessään. Leikissä voi kokeilla huoletta uusia asioita ja oppia uutta. Toisten ihmisten kanssa leikkiessä huomaa ihmisten erilaiset vahvuudet ja reagointitavat. Vaikka ei aina ollakaan samaa mieltä asioista, on silti mahdollista toimia yhdessä toisia arvostaen ja leikkiin heittäytyen. Leikki voi olla lyhyt osa liikuntaharrastuksen treenejä tai se voi olla pitkäkestoinen, usean päivän ajan jatkuva leikki koko suvun voimin. Ajattelu ja maailmankatsomus avartuvat leikissä. Siitä kaveritaidoissa pohjimmiltaan on kyse: erilaisuudestamme huolimatta me haluamme oppia toimimaan yhdessä. Ojennamme toinen toisellemme kätemme ja katsomme toisiamme silmiin. Leikkiessämme porukalla iloitsemme yhdessä.

Kaveritaidot punnitaan arjessa kun tulee vastaan vastoinkäymisiä. Miten vaikkapa jääkiekkojoukkueessa toimitaan hävityn ottelun jälkeen. Miten pettymys ja paha mieli käsitellään? Aletaanko syytellä suutuspäissään joukkuekaveria hänen toiminnastaan? Tai kun ystäväporukassa jollakin on vaikeaa, onko ilmapiiri ylipäänsä niin turvallinen ja lämmin, että uskaltaa kertoa vaikeuksistaan? Entä työpaikalla, millainen ilmapiiri siellä on? Miten kohtaat työkaverin, kiidätkö ohi vai tervehditkö? Onko kahvitauolla tilaa naurulle ja yhteiselle viihtymiselle? Oletko sinä kaveritaituri vai jätätkö toimimatta, sanomatta, reagoimatta kun et tiedä, mitä pitäisi tehdä?

Kukaan ei ole liian vanha leikkimään
Leikki on kiva tapa tutustua toiseen ihmiseen. Tietenkin vain, jos haluat leikkiä. Leikki on leikkiä vain kun se on vapaaehtoista. Yhteinen tekeminen ja ilonpito kertautuu ja muistuu mieleen silloinkin, kun yhdessä tehdään vakavampiakin asioita. Kun totisen hetken keskellä muistat, että olet vieruskaverisi kanssa leikkinyt piilosta ja hän änkeytyi portaikon alle eikä meinannut löytyä. Tai harmaan päivän keskellä yhtäkkiä muistat, miten huvittelit ystävän kanssa yhtäkkiä alkaneella villillä tanssilla keskellä pihaa. Tapahtumia muistellessasi on aika varmaa, että hymynkare on suupielessäsi. Ehkä ilmoille pääsee peräti hihitys!

Varmaa on se, että mukavia yhdessäolon hetkiä ei kuulu vain säilöä muistojen laatikkoon. Ei, sillä niitä kuuluu etsiä yhdessä lisää! Aikuisilla on joskus sellainen outo käsitys, että leikki kuuluisi vain lapsille. Että ollakseen vakavasti otettava aikuinen on käyttäydyttävä arvokkaasti ja hillitysti. Totta on se, että YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus leikkiin. Mutta leikki kuuluu kaikille ja kaikkialle!

Leikkiviikolla ja Leikkipäivänä leikki on valokeilassa! Kaikille avoimia ja maksuttomia Leikkipäivä-tapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Tapahtumia on pieniä ja isoja, sirkusleikeistä kiipeilyyn, taidenäyttelyistä lautapelihetkiin. Olet lämpimästi tervetullut mukaan leikkiin. Jos et voi osallistua tapahtumaan, pyydä perhe tai naapurit mukaan leikkimään! Vaikkapa pihapelejä, ristikoita, piilosta, sanaselityksiä, pantomiimiesityksiä tai mikä nyt kutkuttaakin. Kurkkaa Leikkipankista lisää ideoita.

Leikkisää viikkoa!

Tarja Satuli-Kukkonen, kehittämispäällikkö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Karolina Lamroth, Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Linkkivinkkejä:
https://leikkipaiva.fi/leikkipaiva-2024/leikkipaiva-tapahtumat/
leikkipankki.fi
https://www.mll.fi/kaveritaitoja-ja-vanhemmuutta/
https://www.klvl.fi/paakirjoitus-vanhempi-lapsen-kaverisuhteiden-tukena/

Jaa artikkeli: