Leikkipäivä Careeria-oppilaitoksessa

Helmikuussa Careerian Herttoniemen toimipiste täyttyi naurusta ja jalkojen tömistelystä.

Lähihoitaja- ja hoiva-avustajaopiskelijat järjestivät Careerian ihan ensimmäisen oikean Leikkipäivän. Paikalle kutsuttiin alueen päiväkodeista ja esiopetuksesta lapsiryhmiä pehmoleluineen leikkimään.

Opiskelijat olivat suunnitelleet erilaisia leikkipisteitä luokkatiloihin: Pehmosairaalan, satumetsän ja satuhetken nuotiopaikalla, pehmojumppaa ja sääntöleikkejä. Lisäksi käytävillä oli liikuntavälineitä, kasvomaalausta, piirustuspiste, autoleikki, hiekkaleikki ja tietysti Cafe Careeria, jossa tarjoiltiin mehua ja keksiä. Leikkitapahtuma kesti aamupäivän, ja vieraana oli parhaimmillaan noin 60 lasta.

Mistä kaikki alkoi?

Idea saatiin jo loppukeväästä 2023. Työstimme ensin Leikkipäivän rakenteita: pelastussuunnitelma tilattiin turvallisuusalan opiskelijalta, luvat tapahtuman järjestämiseen yksikön vastuu henkilöiltä ja tilavaraukset eli kokonaisen kerroksen varaaminen lapsia varten jo hyvissä ajoin. Tapahtuman toiminnan järjestämisestä vastasi kolme lapsiin ja nuoriin suuntautuvaa lähihoitajaopiskelijaryhmää. Päivän teemaksi valikoitui Pehmojen seikkailu. Lapsiryhmien ohjeistamisesta, kahvilasta ja odotteluleikkipaikoista vastasivat hoiva-avustaja- ja vasta aloittaneet lähihoitajaopiskelijat. Tapahtuman jälkeen opiskelijat saivat kertoa ja kommentoida tapahtuman järjestämisen prosessia.

Miten tapahtuma suunniteltiin ja miltä se tuntui?

Tapahtumaa valmisteltiin yhteistyöllä, suunnittelemalla. Aikaa oli monta kuukautta. Etukäteen mietittiin mitä tehdään. Jokaisella oli joitain ideoita ja yhdessä päätettiin mitä otetaan mukaan, niin ettei tulisi liikaa ja tapahtuma olisi kiinnostava lapsille. Tekeminen tuntui aivan ihanalta, koska on mukava askarrella, suunnitella ja touhua. Tehtäviä jaettiin kaikille, ja se meni aika sujuvasti. Valmistelu tuntui kyllä vähän jännittävältä, vaikka oli hyvin suunniteltu, koska aina tulee muutoksia ja pitää olla valmiina niihin. Suunnittelu oli vaiheittainen prosessi. Opettajamme alusti tehtävän meille asianmukaisesti, he opastivat meitä, opettivat meitä, seurasivat meitä ja hoitivat osansa hyvin. Kaikki yhteistyö johti leikkipäivän onnistumiseen.

Mikä onnistui, mikä jännitti?

Alussa jännitti ja huolestutti, tuntui että on liian vähän materiaalia, ja etukäteen ei päästy näkemään kunnolla paikkaa/luokkaa, missä oman leikkiryhmän toiminta rakentui. Mietitytti myös, miten saadaan kokonaisuus toimimaan. Mutta lopputulos oli hieno. Lapset olivat innossaan ja heittäytyivät sujuvasti mukaan leikkeihin.

Lopussa tuli vähän kiire, mutta saatiin kaikkien lasten kanssa käydä läpi pisteet heidän toiveiden mukaan. Olen ylpeä itsestäni että, tapahtuma aikana sattumalta otin mukaan tasku lampun varmuuden vuoksi, jos tarvittaisi sadun lukemiseen pimeässä. Sadussa luettiin varjosta, ajattelin olisi kiva lapsille samalla näyttää, mistä varjo synty ja mikä varjo on. Lapset innostuivat ja ihmettelivät kun näkivät oman ja pehmolelunsa varjot 🙂

Miltä tuntui tapahtuman jälkeen?
Onnistuneelta😊 Lopussa, kun kiireissä siivottiin paikat, niin oli vähän tyhjä olo, kun tapahtuma meni lopulta tosi nopeasti ohi. Tapahtuman jälkeen olisi halunnut vielä kurkistaa muiden ryhmien pisteisiin ja jakaa kokemuksia ja ajatuksia, mutta siihen ei jäänyt riittävästi aikaa. Ehdimme kuitenkin pohtia omissa ryhmissä, mikä meni hyvin, mitä voisi muuttaa ja mikä tuntui hankalalta.

“Itselleni oli se todella hyvä kokemus, tuli ideoita, mitä omassa työssäni voisin lasten kanssa tehdä ja suunnitella. Ihanaa, että koulussa sai järjestää tällaisen tapahtuman. On ihan eri kuin teoreettisesti käydä asioita läpi, todella opettavainen projekti.”

“Se oli minulle hieno kokemus värien yhdistämisen vaiheesta, tarinoiden kertomisesta, sen luomisesta piirustuskuvaksi, aloittamisesta ja askartelusta, jota en ole ennen tehnyt. Osallistuin paikan koristeluun ja näin, kuinka luova voisin olla, ja lopulta itse tapahtumassa leikin ohjaaminen kannustavan ryhmäni kanssa, ja lasten näkeminen tyytyväisinä siihen, mitä tehtiin. Tunsin täyttymystä saadessani olla osa tätä tapahtumaa. Tästä jäi hyvä muisto.”

Terveisin Careerian opiskelijat

Jaa artikkeli: