Leikkilähetin matkassa

Koko Suomi leikkii -hankkeen kymmenen leikkilähettiä kiertävät ympäri maata perustamassa Terhokerhoja. Hyppäsin Savo-Karjalan leikkilähetti Inkerin kyytiin tammikuun pakkasiltana, ja suuntasimme auton nokan kohti Heinäveden kirkonkylää. Tavoitteena oli suunnitella työpajassa uusi Terhokerho Heinävedelle yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Ennen matkaan lähtöä laskimme kartalta jo syntyneet Terhokerhot ja uudet suunnitelmissa olevat.  Terhokerhot ovat löytäneet Savo-Karjalankin alueella paikkansa.

Saavuimme kirkonkylän koululle, jossa joukko vapaaehtoisia oli keittänyt kahvit ja laittanut monenmoiset herkut valmiiksi työpajaan osallistuville. Kahvikupposen äärellä oli mukavaa tutustua toisiimme. Paikalla oli mahtava joukko sekä MLL:n että Eläkeliiton paikallisyhdistysten toimijoita.

Aloitimme työpajan leikkilähetin alustuksella Koko Suomi leikkii -hankkeen taustoista ja tavoitteista, ja samalla muistelimme omia lapsuuden lempileikkejämme. Suosituimpia olivat ruutu- ja twist-naruhyppelyt ja monet muut ulkoleikit. Terhokerho-nimi herätti vähän pohdintaa. Terhokerho nimi sai alkunsa Suomen Kulttuurirahaston tunnuksesta, tammesta. Terhot ovat tammen pähkinöitä ja ne sisältävät siemeniä, joita linnut syövät ja levittävät. Näin myös tässä sukupolvia yhdistävässä ja leikkiä vahvistavassa hankkeessa tavoitteena on levittää Terhokerhoja mahdollisimman moneen paikkaan ja tuottaa näin iloa monelle.

Työpajassa ideoimme Terhokerhoa eri näkökulmista: missä se kokoontuisi ja milloin, mitä siellä tehtäisiin ja miten sinne saataisiin laajasti vapaaehtoisia ja osallistujia. Yhteinen keskustelu inspiroi perustamaan Terhokerhon päiväkodin ja koulun yhteyteen ja kutsumaan mukaan myös muita paikallisia yhdistyksiä ja vapaaehtoisia. Näin Terhokerhojen vetäminen ei tulisi kenellekään liian raskaaksi. Terhokerhoissa kuullaan osallistujien toiveita ja yhdessä mietitään, mitä kerhossa halutaan tehdä. Illan kohokohta koitti, kun kaivoimme kalenterimme esiin ja hahmottelimme Terhokerholle alkamispäivämääränkin.

Illan aikana mielessäni vahvistui jälleen Terhokerhojen tarkoitus. Sukupolvien kohtaaminen, yhdessäolo ja kiireetön tunnelma rauhoittavat mieltä ja tuottavat hyvää ja levollista oloa. Tähän ei tarvita välineitä tai taitoja. Riittää pysähtyminen ja toisen huomaaminen. Toivon, että mahdollisimman moni voisi kokea tämän saman.

Tarja Satuli-Kukkonen, Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö

Jaa artikkeli: