Leikkiä ja rajoja

Käytävälle kantautuu naurua, ohjaajien ääniä ja juoksumaton tasainen töminä. Keittiöstä leijailee tuoreen mutakakun tuoksu. Harrastusryhmämme ovat täydessä vauhdissa. Yhdistyksemme järjestää viikoittain yli sadalle erityistä tukea tarvitsevalle lapselle ja nuorelle vapaa-ajan toimintaa. Niin kuntosalilla kuin kokkiryhmässäkin ryhmäläiset pääsevät itselleen mielekkään harrastuksen pariin koulun tai töiden jälkeen.

Harrastustoimintaamme tullaan opettelemaan uusia taitoja, joita harjoitellaan leikin ja leikkisyyden kautta. Meillä tavoite tai päämäärä ohjaa toimintaa. Ohjaajan heittäytymiskyky ja taito kuitenkin saavat sen parhaimmillaan tuntumaan lapsesta leikiltä.

Uintiryhmässä pelastetaan mursuja jäälautalta tai metsästetään mitä eriskummallisempia aarteita pohjasta.  Kuntosalilla tehdään harjoitteet huumorilla höystettynä myös aikuisten ryhmissä. Huumori ja leikki motivoivat ja rohkaisevat ryhmäläisiä kokeilemaan uusia tai jännittäviäkin asioita. Ne luovat luottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ohjaajien ja ryhmäläisten välille.

Tarvitseeko leikki rajoja?

Joskus leikki voi tarvita rajoja. Meidän toiminnassamme leikki saattaa häiritä oppimista ja keskittymistä. Monella ryhmäläisistämme on haasteita keskittymisen kanssa. Tietyissä ryhmissä harjoittelemme pääasiassa sitä, että ryhmäläiset jaksavat keskittyä muutamia minuutteja omaan tehtäväänsä. Tässä kohtaa liika leikkisyys saattaa kääntyä harjoittelua vastaan.

Harrastustoiminnassamme ohjaajan tehtävänä on luoda leikille sopivat rajat. Hänen tulee osata tasapainoilla leikin ja tekemisen välillä. Leikin rajaaminen niin, että toiminta on edelleen mielekästä ja päämäärään tähtäävää, on jokaisen ryhmäläisen kohdalla yksilöllistä. Joku tarvitsee enemmän mielikuvitusta löytääkseen motivaatiota harjoitteluun, kun taas joku hyötyy mahdollisimman vähistä ärsykkeistä. Oikeanlainen leikki oikein ajoitettuna toimii mahtavana motivaationa harjoittelussa – leikin ajoitus meillä ryhmissä on todella tärkeää.

Mahdollisuus leikkiin

Ohjaajan lisäksi leikille voi asettaa rajoja ryhmäläinen. Heidän toimintakykynsä ja mahdollisuutensa osallistua ohjaavat leikin muotoa ja rajoja ryhmässä. Joillekin leikki on kuntosalilla kerrotut vitsit ja tarinat, ilmeet tai eleet. Toiselle leikki on hyppimistä, pomppimista ja liikunnallista hassuttelua.

Leikkijöiden sosiaaliset taidot, omat käsitykset säännöistä ja leikin rajoista voivat olla hyvin erilaisia ja ohjaajan tehtävä on pitää huolta, että leikki on kaikille turvallista ja mahdollista.

Mahdollisuus lapselle

Mahdollisuus lapselle ry tarjoaa harrastustoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Meillä järjestetään viikoittain fysio- ja toimintaterapeuttien suunnittelemia erilaisia ryhmiä.

Kunnon Huoneen ryhmissä liikutaan yhdessä ja Toiminnan Huoneen ryhmissä harjoitellaan arjen taitoja ja ryhmässä toimimista. Tarkempia tietoja ryhmistämme voi lukea nettisivuiltamme tai kysyä ohjaajiltamme. Jos toimintamme kiinnostaa, ota yhteyttä!

Fysioterapeutit
Roosa Vacker
Teemu Luodekari
Mahdollisuus lapselle ry

Jaa artikkeli: