Leikki yhteisenä kielenä -tapahtuma tiistaina 7.11. klo 16 – 19.45 Helsingissä

Hei! Tämä on kutsu juuri sinulle, leikin ystävä!  Leikkipäiväverkosto ja Helsingin kaupunginkirjasto Oodi kutsuvat sinut avoimeen ja maksuttomaan Leikki yhteisenä kielenä -tapahtumaan.

Leikki yhteisenä kielenä -tapahtuma  kaupunginkirjasto Oodin Maijansalissa tiistaina 7.11. klo 16-19.45.

Luvassa on asiantuntijoiden puheenvuoroja leikistä sekä sen ihmisiä yhdistävästä ja kielimuureja rikkovasta voimasta. Ilta huipentuu kaikkien yhteiseen leikkihetkeen Oodin 3. kerroksen Leikkipuisto Lorussa. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua. Halutessasi voit osallistua vain johonkin osioon tapahtumasta. Tapahtuma tullaan myös striimaamaan ja tulee myöhemmin lyhennetty tallenne Leikkipäivä.fi -sivustolle. Tallenteen löydät tästä.

Jos osallistut striimin kautta, täytä tämä lomake, täytä tämä lomake: https://www.lyyti.fi/reg/leikkiyhteisenakielena23

Tapahtuman järjestävät Leikkipäiväverkosto yhteistyössä Helsingin keskustakirjasto Oodin kanssa.

Ohjelma

Klo 16.00 Alkusanat, Karolina Lamroth, MLL
16.05−16.25 Tilaa ja aikaa leikille, Tarja Satuli-Kukkonen, MLL
16.25−16.45 Leikin kieli ja leikkisä mieli, Elina Weckström, SOS-Lapsikylä
16.50−17.00 Keskustelua/ tauko
17.00- 17.20 Leikki ja arvot – miten ne liittyvät yhteen? Johanna Olli, sairaanhoitaja ja väitöskirjatutkija
Leikkihetki
17.50−18.10 Språkstimulerande lek – kieltä rikastuttava leikki Esityksessä myös suomenkielinen osuus. Johanna Sallinen, Folkhälsan
18.30−18.50 Tuettu leikki – avain yhteisen leikin kokemukseen, Anna-Mari Laitila, Mahdollisuus lapselle ry ja Susanna Heugenhauser, Lapset on tärkeitä -hanke
18.50−19.00 Keskustelua
19.00−19.45 Ohjelma jatkuu leikin merkeissä Oodin 3. kerroksessa. Leikkipuisto Lorussa Oodin 3. kerroksessa leikitään! Luvassa on yllättävän tuttuja leikkejä eri puolelta maailmaa. Kaikki mukaan! Leikkejä ohjaamassa Isa Perinneleikit ry:stä.

Saapuminen Oodiin

Keskustakirjasto Oodin osoite on Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki. Paikalle pääsee julkisilla liikennevälineillä kätevästi. Mikäli tarvitset taksia: lähin taksiasema sijaitsee keskustakirjasto Oodin ja Sanomatalon välissä Eero Erkon kadulla.

Oodin Eero Erkon kadun puoleisen sisäänkäynnin eteen voi tilata taksin ja taksit voivat myös jättää asiakkaansa tälle alueelle. Alueelta on matkaa sisäänkäynnille noin viisi metriä. Sisäänkäynnillä on luiska.

Invapysäköintipaikat löytyvät Oodin eteläisen sisäänkäynnin lähettyviltä, Oodin ja Sanomatalon välistä.

Esteettömyys

Leikki yhteisenä kielenä on ihmisiä yhdistävä tapahtuma, tervetuloa! Keskuskirjasto Oodi on esteetön. Kirjaston kerroksiin on esteetön pääsy. Kirjaston henkilökuntaa auttaa tarvittaessa. .Lue Oodin sivuilta tarkemmin esteettömyydestä. 

Apuvälineet

Kaikki sisältö, joka ohjataan kaiuttimille (esim. puheenvuorot mikrofoneihin ja mahdolliset äänet valkokankaalle heijastettavissa esityksissä) tulee myös IR-järjestelmään. Ota Oodin 1.kerroksen infopisteeltä vastaanotin käyttöösi. Liitä vastaanottimeen kuulokkeet ja paina virta päälle.
Tapahtumassa ei ole viittomakielen tulkkausta. Jos tarvitset tapahtumaan tulkin, järjestäthän tulkkauspalvelut tapahtumaan itse.

Klo 19-19.45 pidettävään Leikkihetkeen Lorussa voivat osallistua kaikenikäiset leikkijät. Leikit sovelletaan tarpeen mukaan.

Kumppanit

Tarja Satuli-Kukkonen työskentelee Mannerheimin Lastensuojeluliitossa kehittämispäällikkönä ja on työssään vienyt leikin ilosanomaa eteenpäin pitkäjänteisesti.  Varhaiskasvatuksen ammattilaisena Tarja on havainnut, että leikki on läsnä koko ajan ihmisen elämässä, joskus näkyvämmin, joskus vähän piilossa. Mutta mukana se on aina.

Elina Weckström SOS-Lapsikylästä on varhaiskasvattaja ja lapsuudentutkija, joka on tutkinut mm. turvapaikanhakijalasten hyvinvointia. Tärkeä tutkimusaihe hänelle on lasten osallisuus. Elina tykkää leikkiä, hänet saa  helposti mukaan mielikuvituskahveille tai majanrakennushommiin.

Johanna Olli on sairaanhoitaja ja väitöskirjatutkija,  jolle leikki on aina tärkeä osa hoitotyötä.  Johanna myös tykkää leikkiä ja etsii leikkimahdollisuuksia aktiivisesti.

Anna-Mari Laitila on Mahdollisuus lapselle ry:n toiminnanjohtaja. Hän on myös erityisryhmien moniottelija lapsista senioreihin, käytännöstä hallintoon, leikistä lausuntoihin. Erityisyydessä häntä innostaa luovuuden käyttö ja soveltaminen,  sillä valmiita ratkaisuja ei ole vaan ne on keksittävä yhdessä. Anna-Marin mielestä leikki pistää vipattamaan jotakin meissä kaikissa.

Susanna Heugenhauser työskentelee hankesuunnittelijana Munuais- ja maksaliitossa Lapset on tärkeitä -hankkeessa. Hän on kaikkien lasten osallisuuden puolestapuhuja. Mummi, joka osaa leikkiä ja auttaa muitakin aikuisia leikkimään.

Isa Pelto on Perinneleikit ry:n leikki-innovaattori. Hänelle leikki on työtä, mutta samalla intohimo ja hyvän energia lähde. Leikki merkitsee uuden asian kokemista ja kokeilemista turvallisessa ympäristössä. Liikkuakseen ei tarvitse aina urheilla tai kilpailla – leikkien liikkuu ja oppii huomaamatta!

Johanna Sallinen työskentelee Folkhälsanilla kielenkehityksen ja varhaiskasvatuksen asiantuntijana. Johannalta saat parhaat vinkit leikkeihin, joilla tukea kielen kehitystä.  Niin lasten kuin aikuistenkin.

Karolina Lamroth  on Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Mannerheimin Lastensuojeluliitossa. Karolinan mielestä leikki on villi voima, josta kaikki voivat nauttia.

Miksi leikki on tärkeää?

Tapahtumassa puhuvat asiantuntijat kertovat leikistä eri näkökulmista: leikki ei ole “vain leikkiä” vaan sillä on monia hyvää tekeviä piirteitä, jotka vaikuttavat myönteisesti niin lapsen kehitykseen kuin kaikenikäisten hyvinvointiin. Leikki ei  ole vain lasten juttu, leikkiminen tekee hyvää aikuisillekin! Tapahtuman tavoitteena on innostaa kaikenikäisiä viettämään yhteisiä hauskoja hetkiä leikin parissa. Tapahtuma on osa Leikkipäivä-ohjelmaa, jota koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Ohjelman perustana on Lapsen oikeuksien sopimus, jonka mukaan lapsella on oikeus leikkiin, lepoon ja vapaa-aikaan.

 

Jaa artikkeli: