Leikki tuo turvaa ja iloa lapsipotilaalle
Kun lapsi sairastuu vakavasti, on se pienen mielelle iso taakka. Poissaolot koulusta ja harrastuksista terapiakäyntien takia, kesken kaverisynttäreiden alkanut sairaskohtaus, uimahallireissun väliin jättäminen infektioriskin vuoksi. Kaikenlaisia muutoksia ja yllätyksiä mahtuu sairastavan lapsen elämään. Erityisen hankalaa lapselle on, mikäli diagnoosi on epäselvä, sopivaa hoitomuotoa ei löydy tai oireet ovat hyvin vaihtelevat. Epävarmuus on kenelle tahansa, saati pienelle lapselle, raskas taakka.
Millä voisi sitten ajatella lapsen jaksavan? No leikin avulla tietysti! Leikki on lapselle flow-tila, siihen heittäydytään täysillä ja siinä voi olla kuka tai mikä tahansa keksii ja haluaa olla. Lapsella on ihmeellinen kyky uppoutua leikkiin ja unohtaa ympäröivä maailma. Leikki ei ole kiinni lapsen fyysisistä ominaisuuksista eikä siihen aina tarvita välineitä, vaan leikkiä voi vaikka silmät kiinni maaten. Leikissä halvaantunut lapsi voi juosta, kylmänarka kieriä lumessa ja astmaa sairastava perustaa maatilan. Ja toki leikkivälineilläkin on paikkansa. Erityisesti omat tutut leikkikalut, pelit ja kirjat ovat tärkeitä. Ne tuovat lapselle turvaa ja pitävät kiinni arjessa. Leikki on tuttua ja turvallista lapselle, ihan kuin aikuinenkin pitää mielellään kiinni rutiineistaan.
Lapsen joutuessa sairaalahoitoon, leikillä ja leikillisyydellä on merkityksellinen asema turvallisen ympäristön luomisessa. Uusi lastensairaala on hyvä esimerkki siitä, miten jo vastaanottotiskistä lähtien voidaan luoda leikillisiä elementtejä lapsen sairaalakäynnille. Oman vuoron odottaminen on paljon jännempää, kun saa tarkkailla itse piirtämänsä kalan sukeltelua digitaalinäytöllä sekä arvuutella, mikä eläin mahtaa vuoronumerolapusta kurkistaa tällä kertaa. Leikillisesti toteutetut ympäristöt auttavat lasta suuntaamaan ajatuksia pois joskus pelottavasta ja ikävästä sairaalakäynnistä. Leikin ympäröimä ympäristö on lapselle arkinen ja turvallinen.
Me Lastenneurologian hoitajat ry:ssä toivoisimme, että jokaisella lapsella olisi sairaalakäynnin ja erityisesti hoitojakson aikana mahdollisuus leikkiä. Leikin tulee olla lapsilähtöistä eikä siihen voi väkisin aikuinen tunkea mukaan. Me aikuiset voimme luoda lapselle leikkiin kannustavia ympäristöjä sekä huomioida lapsen leikin hoitotyössä. Lapsen leikkiä tulee myös kunnioittaa samoin kuin vaikkapa aikuispotilaan kohdalla yksityisyyttä wc:ssä tai puhelinkeskustelua omaisen kanssa. Leikkiä ei tule turhaan keskeyttää, ei arvostella eikä siitä ole syytä liiaksi udella, mikäli lapsi ei ole valmis kertomaan.
Annetaan siis lapsille tilaa, puitteita ja ennen kaikkea leikkirauha.
Lapsipotilaiden leikin tukemisesta, esteettömän leikkiympäristön luomisesta sekä leikillisyydestä hoitotyössä saat lisää tietoa Lanen kotisivuilta, Lasten tähden -blogista tai kysymällä meiltä suoraan neuvoa sähköpostitse. Jaamme mielellämme osaamistamme, jotta joka päivä voisi olla leikkipäivä – ihan kaikille!
Laura Ortju
terveydenhoitaja, varhaiskasvatuksen hyvinvointipedagogi
hallituksen jäsen
Lastenneurologian hoitajat (Lane) ry
Facebook Lastenneurologian hoitajat ry
Twitter @Lane_ry
sähköposti: lastenneurologianhoitajat[at]gmail.com