Leikki tuo meidät yhteen

Muistan edelleen hyvin sen illan kun hampaita pestessäni minulle välähti, että me aikuiset voisimme järjestää lapsille yhteisöllisen tapahtuman Ravintolapäivän tapaan mutta leikin äärellä. Siitä alkoi vuonna 2012 Leikkipäivän ensimmäiset askeleet kohti tämän vuoden valtakunnallista Leikkipäivää.

Ennen tuota iltaa olin pohtinut, miten me tavalliset isät ja äidit, naapurin tädit sekä sedät voisimme osaltamme tarjota sekä omille että muille lapsille hyvää ja turvallista yhdessäoloa. Vaikka itse lastensuojelussa työskentelinkin, halusin vahvistaa ajatusta jokaisen aikuisen vastuusta lapsen ilosta.

Leikkipäivän suhteen minulla oli kauniita haaveita. Unelmoin, että meillä olisi joskus valtakunnallinen Leikkipäivä, joka olisi ilon päivä kaikille lapsille. Päivä, jolloin jokaisella pihalla ja kentällä olisi leikkiviä lapsia aikuiset mukanaan. Halusin, että meillä on Leikkipäivä, jolloin ketään ei jätetä ulkopuolelle taustasta riippumatta. Näin mielessäni isoja yhteisöllisiä tapahtumia, joissa leikki ja lapsen ilo olisi keskiössä. Toiveenani oli, että Leikkipäivä tarjoaisi niin tavallisille aikuisille kuin lasten parissa työskenteleville mahdollisuuden pysähtyä yhdessä tärkeän äärelle.

Minulla oli Leikkipäivän suhteen myös henkilökohtaisempi tavoite, joka kumpusi työtaustastani. Toivoin, että Leikkipäivä voisi olla hädässä olevalle lapselle päivä, jossa hän kohtaa turvallisen aikuisen ja saa leikkiä hetken huoletta. Ajattelin, että tällaiset kohtaamiset voisivat johtaa tutustumiseen ja uusiin yhteisiin leikkihetkiin. Hetkiin, jotka toimisivat joillekin lapsille suojaavina tekijöinä turvattomuutta vastaan.

Toiveeni on toteutunut ja edelleen ne ovat olemassa. Olen kiitollinen Ensi- ja turvakotien liitolle, joka lähti ensimmäisenä jäsenyhdistystensä kanssa järjestämään Leikkipäivää. Olen iloinen, että Koko Suomi Leikkii -hankkeen ja Terhokerhojen myötä MLL näki Leikkipäivän merkityksellisyyden. Näiden kahden järjestön ison työn avulla Leikkipäivä on saanut taakseen valtavan joukon muita järjestöjä ja toimijoita, joiden kanssa haave valtakunnallisesta Leikkipäivästä on toteutunut. Edelleen toivon, että Leikkipäivä olisi jokaiselle lapselle huolista vapaa päivä, jolloin ympärillä olisi turvallisia aikuisia, leikkiviä kavereita ja paljon iloa.

Nykyään työskentelen työnohjaajana ja kouluttajana. Työhyvinvoinnin vahvistamiseksi meidän tulisi viedä leikki työpaikalle. Kokouksen voisi aloittaa hippaleikillä, kahvitauolla ehtisi pelata Afrikan tähden kerran läpi. Leikki toisi työhön iloa, kepeitä palautumisen hetkiä, hyvää ilmapiiriä kokouksiin sekä positiivisia kohtaamisia työkavereiden kanssa. Riisutaan yhdessä kiireisen aikuisen rajoittava viitta ja julistetaan leikki keinoksi hyviin kohtaamisiin.

Mira Jääskeläinen
työnohjaaja, työyhteisöjen kehittäjä SOSPED, STOry
Voimauttava valokuva menetelmäohjaaja
Miracle Members

Jaa artikkeli: