Leikki kuuluu kaikille

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset järjestävät Leikkipäivän tapahtumia nyt kolmatta kertaa. Tapahtuma on jo vakiinnuttanut itsensä ja kuuluu järjestön kevääseen. Toukokuussa tempaistaan, useimmiten hyvässä yhteistyössä paikkakunnan muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa.

Perinne sai meillä alkunsa vuonna 2015 miettiessämme, miten juhlistaa 70-vuotiasta täyttävää Ensi- ja turvakotien liittoa yhdessä perheiden kanssa. Leikkipäivä oli vastaus juuri siihen, mitä etsimme: iloinen, yhteisöllinen, toisaalta arkinen asia mutta kuitenkin vähän juhlava tai ainakin erityinen juttu.

Tapasimme Mira Jääskeläisen, joka oli perustanut Leikkipäivän jo 2012. Miran kertoi, miten häntä sekä äitinä että lastensuojelun asiantuntijana oli koskettanut mediassa paljon esillä ollut pienen tytön tarina, jossa sekä viranomaiset että muut lähellä olevat epäonnistuivat lapsen suojelemisessa. Hän mietti, miten kuka tahansa voisi tuottaa iloa ja välittämistä niin, että jokainen lapsi tulisi huomatuksi ja voisi kokea iloa ja yhteenkuuluvuutta. Mira halusi toimia ja perusti Leikkipäivän.

Leikkipäivän idea ja erityisesti Miran kertoma tuntui heti omalta ja meille sopivalta: tarjotaan leikkiä kaikille mutta erityisesti niille lapsille, joiden arjesta puuttuu iloa ja lämpimiä aikuiskontakteja. Jäsenyhdistyksemme tarttuivat heti ideaan ja jo ensimmäisenä vuonna tapahtumia oli noin kaksikymmentä, mm. pääkaupungin yhdistysten yhteinen tapahtuma Annalan kartanolla. Myöhemmin sovimme, että Leikkipäivä on meillä jokavuotinen tapahtuma.

Lapsella on oikeus heittäytyä leikin pyörteeseen ja mielikuvitusmaailman turvallisiin seikkailuihin, virittää aistinsa ja mielensä leikkiin, ottaa rooleja ja olla leikissä vuorovaikutuksessa toisiin.  Leikki on oppimista ja kehityksen ehto. Perheessä arki voi kuitenkin olla katkonaista, vanhempien voimavarat tukea leikkiä vähäiset tai kriisit voivat horjuttavat perheen turvallisuutta. Silloin leikkiinkin tarvitaan tukea ja apua, jotta sekä leikin tuoma ilo että lapsen ja vanhemman yhteys löytyy uudelleen.

Leikkipäivässä meille on tärkeää avoimuus ja maksuttomuus. Leikkipäivässä ei kysytä, kuka olet ja mistä tulet vaan kaikki lapset, perheet ja alueen asukkaat ovat tervetulleita. Yhdessä jonotetaan kasvomaalaukseen, nakutetaan nauloja puupölliin, pelataan polttopalloa ja mölkkyä, kerätään leimoja leikkipassiin tai keppihevostellaan. Yhteistyökumppanit lahjoittavat tarvikkeita, palkintoja ongintaan tai pientä tarjoilua tai tuovat paikalle katusählyä ja koirakavereita. Leikkipäivän tapahtumat on toteutettu vapaaehtoisten ja työntekijöiden yhteistyönä. Lopputuloksena on paitsi hieno Leikkipäivä, myös yhteinen tekemisen ilo ja yhteenkuuluvuuden tunne.

Leikkipäivä laajenee ja uusia järjestöjä tulee mukaan. Toivottavasti Leikkipäivästä kasvaa ajan mittaan ilmiö, ja kuka tahansa huomaa, että voi napata lähellä olevat mukaansa hetkeksi leikkimään.

Aurinkoista Leikkipäivää 2017 kaikille!

Katariina Suomu
järjestöpäällikkö
Ensi- ja turvakotien liitto

Jaa artikkeli: