Leikki-innovaattori

Jos oikein haluaa tiivistää, niin leikki-innovaattori keksii, kehittää ja leikittää leikkejä. Tässä tekstissä pääsen kertomaan hauskalta kuulostavasta työstäni hieman enemmän. Aloitetaan kuitenkin ajatusleikillä: mitä luulet leikki-innovaattorin oikeastaan tekevän? Muista, koska tämä on leikkiä, oleellista ei ole oikeassa oleminen vaan heittäytyminen.

Innovaattori keksii uutta ja inspiroituu olemassa olevasta

Perinneleikit ry julkaisee vuosittain seinäkalenterin ja leikkikirjasen vaihtuvilla teemoilla. Leikki-innovaattorin tehtäviin kuuluu luoda edellä mainittuihin teeman mukaista sisältöä. Vuosien varrella leikkejä on tullut innovoitua muun muassa sirkus-, taito-, lasku- ja liikenneleikkikalentereihin. Kirjasten teemoja ovat olleet muun muassa tiede, hyppiminen ja kestävä kehitys. Siinä oppii leikki-innovaattorikin uutta, miettiessään kuinka revontulten syntyä voi opettaa leikin kautta.

Uutuuksien lisäksi joukkoon mahtuu myös jo olemassa olevien leikkien inspiroimia leikkejä sekä erilaisia variaatioita ja modernisoituja versioita tutuista perinneleikeistä. Esimerkkejä edellä mainituista ovat Kuka pelkää haukea sekä Väripaletti– nimiset leikit.

Pohjimmiltaan leikittäjä

Leikki-innovaattori leikkii, tai oikeastaan leikittää, leijonanosan työajastaan. Ohjaan oikeita leikkioppitunteja, erilaisia leikkityöpajoja, vierailen iltapäiväkerhoissa ja koulutan opettajia ympäri Suomea. Toisinaan ohjaan viikonloppuisin lasten ja koko perheen tapahtumissa tai syntymäpäivillä.

Tähän väliin haluan sanoa, että leikki-ikä on koko ikä. Tässä syksyllä olin leikittämässä sekä 30-vuotis syntymäpäivillä että iäkkäiden ulkoilupäivillä. Ohjatessa oppii paljon ja usein saan kimmokkeen uuteen leikki-ideaan kesken ohjauksen. Kiitos tästä kuuluu luonnollisesti leikkijöille!

Oikea leikkityö

Haluan painottaa, ettei leikittäminen oikeastaan ole leikkiä vaan ihan oikea työ. Vaikka leikittäjä juoksee mukana, ei hän kuitenkaan pysty antautumaan leikille. Leikittäjän tulee olla valppaana siltä varalta, ettei joku oikein ymmärtänyt, toinen yrittää vähän ”huijia”, kolmas juoksee innostuksissaan seinää päin satuttaen sormensa ja neljäs pahoittaa mielensä syystä X.

Joskus olenkin leikitellyt ajatuksella vaihtaa työnimikkeeni ”leikkifasilitaattoriksi”. Leikkien ohjeet ja säännöt ovat suuntaa antavia ääriviivoja. Leikki-innovaattorina väritän ja muokkaan leikkejä tarpeen mukaan ryhmälle sopivaksi. Toisinaan käy myös niin, että leikkiä on tullut muokattua niin paljon, että siitä muodostuu uusi leikki.

Oikea leikkihöylä

Oikeastaan leikki-innovaattori on ”joka paikan oikea leikkihöylä”. Olen työni puolesta tanssinut yhdistyksemme maskottiasussa Lasten Festareiden artistilavalla Perinneleikki-biisin tahtiin, antanut radio- ja lehtihaastatteluita, laulanut radiossa, käynyt Aira Samulinin kotona juttelemassa lapsuusmuistoista ja matkannut työparini Martti-auton kanssa ympäri Suomea. Ei ole montaa paikkaa, minne leikki ei sovi. Haasteena on löytää oikea leikki oikeaan paikkaan, ja se on mielestäni leikki-innovaattorin työ.

Isa Pelto, leikki-innovaattori
Perinneleikit

 

Jaa artikkeli: