Leikki innostaa uusiin makuihin

Leikki ja ruoka sopivat hienosti yhteen. Oma näkökulmani tähän on perheiden ruokakasvatus ja ajattelen, että nimenomaan leikki tekee uusiin ruokiin ja ruokatapoihin tutustumisesta mieleenpainuvaa ja hauskaa.

Jo alle 1-vuotiaiden ruokamaisteluihin liittyy tiiviisti leikki – ruokamaailma laajenee vauvan ensimmäisen vuoden aikana eri makujen kautta ja uusiin ruokiin tutustuen. Pieni lapsi syö kaikilla aisteillaan, tärkeää on ruoan ja ruoka-aineiden värit, tuoksut, rakenne ja maut. Lapsi kokeilee käsillään, miltä ruoka tuntuu. Hän tarttuu lautasella siihen, mikä kiinnittää hänen huomionsa ruokaa katsellessaan. Vauva usein kuvailee ruoan makuja ja rakenteita ilmeillään.

Aistileikein uusiin makuihin

Leikillisyys uusiin ruokiin ja ruoka-aineisiin tutustumisessa seuraa toki läpi koko lapsuuden ja tekee hyvää myös aikuisille. Uuteen makuun tottumiseen voidaan tarvita jopa 10–15 maistelukertaa, jotta siitä tulee tuttu ja mieleinen. Tähän tarvitaan siis toistuvia tarjoamiskertoja ja sinnikkyyttä. Aikuisilla onkin tärkeä rooli, jotta ruokapöydässä tarjotaan uusia makuja kärsivällisesti.

Kannustan tutustumaan uusiin ruokiin ja makuihin leikkien. Uusia raaka-aineita kannattaa maistella yhdessä koko perheenä, näin ne laajentavat koko perheen makumaailmaa. Haistelkaa, tunnustelkaa ja ottakaa selvää, mistä jokin raaka-aine tulee ja miten se kasvaa. Kokeilkaa hauskaa makukoulua, jossa tutustutaan uuteen kasvikseen kaikilla aisteilla. Kasviksen voi valita kaupasta yhdessä lapsen kanssa. Leikillisyyttä voi lisätä pienillä tavoilla arjen keskelle – mitä jos jonain aamuna puuro koristeltaisiinkin eläinhahmoksi?

Iloa ruuan äärellä

Näin joulun lähestyessä lapset kannattaa ottaa mukaan jouluvalmisteluihin myös keittiön puolella. Lapset voivat osallistua iän ja taitojensa mukaan, taidot karttuvat kokeilemalla ja osallistumalla. Esimerkiksi kuoriminen ja pilkkominen ovat hyviä tehtäviä lapsille, raaka-aineiden sekoittaminen sopii ihan pienellekin. Perinteiset jouluruoat voivat maistua lapsellekin uudella tavalla, kun niiden valmistukseen on itse saanut osallistua.

Ruoanvalmistus ja yhdessä syöminen on iloa ruoan äärellä arjen – tai välillä juhlan – keskellä. Kokeillaan siis uusia makuja rohkeasti ja hyödynnetään leikkiä uuden oppimisessa!

Kurkkaa vinkkejä Marttojen lapsiperhesivuilta: https://www.martat.fi/lapsiperheet/

Katariina Silanen
Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori
Marttaliitto ry

Jaa artikkeli: