Leikin puolustajat: Ihmettely, leikki ja osallisuus eli ILO on kirkon varhaiskasvatuksen kulmakiviä

Leikin puolustajat  -sarjassa Leikkipäiväverkoston jäsenet kirjoittavat ilosta. Lue Kirkkohallituksen Ilkka Tahvanaisen ja Raija Ojellin blogi teemasta.

Leikki on lapsuuden perusta – tapa oppia, kasvaa ja ymmärtää maailmaa. Haluamme osoittaa lämpimät kiitoksemme Mannerheimin Lastensuojeluliitolle heidän arvokkaasta työstään leikin merkityksen vahvistamisessa lapsen elämässä.

Leikin kautta lapsi omaksuu ihmisyyden taitoja. Tampereen yliopistosta väitellyt Jan Varpanen (2025) kuvaa leikkiä kanssaolemisen muotona ja kasvatusta vieraanvaraisuutena. Leikkiessä lapsi ja aikuinen yhdessä pohtivat, mikä maailmassa on huomion arvoista. Samalla leikki avaa tilaa kysymyksille ja oivalluksille elämän tarkoituksesta – arkisella ja konkreettisella tavalla.

Seurakunnat ovat jo pitkään olleet tärkeä osa Leikkipäiväverkostoa, ja Leikkiviikon aikana ne kutsuvat lapset tutkimaan leikin mahdollisuuksia uusissa ympäristöissä. Leikki urkuparvella, saarnastuolin varjossa, kellotapulissa tai kirkkopuistossa synnyttää ainutlaatuisia kokemuksia ja herättää uudenlaisia ajatuksia. Useissa kirkoissa on omia lasten paikkoja, joissa voi leikkiä. Monin paikoin on tehty myös lasten mittakaavassa olevia kirkollisia esineitä ja tekstiilejä, joihin lapset voivat leikkiessään tutustua.

Leikkiminen on lapselle luontainen tapa oppia ja jäsentää myös katsomuksellisia asioita ja ilmiöitä. Leikki heijastelee aina olemassa olevaa todellisuutta. Lapsi tuo leikkiin sen, mitä hän näkee ympärillään. Siksi on hyvä, että myös kirkossa voi leikkiä ja leikkiin on tarjolla katsomuksiin liittyvää esineistöä ja leikkivälineitä. Niitä voidaan ihmetellä yhdessä ja miettiä niiden merkityksiä.

Leikin varjolla opitaan paljon, mutta leikki on tärkeää myös itsessään. Leikkivä ihminen on sitä jo luomisen perusteella: siitä nousevat luovuus ja innovatiivisuus. Luova ihminen käyttää mielikuvitustaan ja leikkii. Hän kuvittelee ja rakentaa mielessään mahdollisia maailmoja. Leikki auttaa ymmärtämään, että asiat voi nähdä ja tehdä monella tavalla. Leikin kautta voidaan käsitellä myös vaikeita ja kipeitäkin teemoja. Aikuiselta vaaditaan tällöin herkkyyttä olla kuulolla, kulkea rinnalla ja antaa tarvittaessa tukea.

Kasvatustieteen tohtori Raili Keränen-Pantsu (2023) korostaa kulttuuristen kertomusten merkitystä lapsen identiteetin ja maailmankuvan rakentumisessa. Mitä monipuolisempia tarinoita lapsi kohtaa, sitä rikkaammat eväät hän saa oman elämänsä ymmärtämiseen ja merkityksellisyyden löytämiseen.

Voimme kysyä:

  • Millaisia leikkejä lapsen kanssa leikitään?
  • Mitä leikkejä lapsi itse haluaisi leikkiä?
  • Minkälaisia asioita lapsi käsittelee leikkiessään?
  • Millaiset leikkiympäristöt jäävät hänen ulottumattomiinsa?

 

Tämän vuoden Leikkipäivän teemana on ILO. Kirkossa ja seurakunnissa tähän on helppo liittyä, sillä v. 2025 vietetään päiväkerhotyön 80-vuotisjuhlaa ja iloitaan kirkon varhaiskasvatuksen kokonaisuudesta. Juhlavuoden teemoiksi on nostettu kolme näkökulmaa, jotka kuvaavat toimintaa ja sen lähtökohtia: ihmettely, leikki, osallisuus. Näiden sanojen alkukirjaimista muodostuu yksi kirkon varhaiskasvatuksen keskeisin asia eli ILO. Ilo on teemana myös kirkon toiminnassa 3-5 -vuotiaiden kanssa. Leikkipäivän tapahtumissa voidaan erityisesti iloita yhteisestä leikistä.

Vuosien varrella leikin ilo on täyttänyt monet yhteiset hetket. Päiväkoti- ja esiopetusryhmät, muskarit, päiväkerhot sekä aamu- ja iltapäivätoimijat ovat eläytyneet urkusatuihin, ratsastaneet keppihevosilla kirkon käytävillä, leikkineet piilosta ja rakentaneet majoja. Jokainen leikki on avannut uusia ovia mielikuvituksen maailmaan ja rikastuttanut lapsuuden kokemuksia.

Leikin maailmassa kasvu ja oppiminen kietoutuvat yhteen – ja jokainen lapsi ansaitsee mahdollisuuden ja tilaa leikkiä.

Lähteet:

Jan Varpanen, Tampereen yliopisto, 2025
A Place Regained : Re-imaging education with immanence – Trepo

 

Raili Keränen-Pantsu, Itä-Suomen yliopisto, 2023
Stories that shape our world: Cultural narratives in the Finnish worldview education

 

Teksti: Ilkka Tahvanainen ja Raija Ojell, Kirkkohallitus

Kuva: Kirkkohallitus

Leikin teemaviikkoa vietetään viikolla 17. Viikko huipentuu valtakunnalliseen Leikkipäivään, jota vietetään lauantaina 26.4. Leikkipäivän teemana on tänä vuonna ilo. Leikkipäivän verkkosivuilla julkaistaan vuoden aikana Leikkipäiväverkoston* jäsenten kirjoituksia ilosta. Kirkkohallituksen teksti aloittaa Leikin puolustajat  -sarjan. 

*Leikkipäiväverkostoon kuuluu lähes 60 leikkiä rakastavaa tahoa. Verkosto mm.  jakaa leikkitietoutta ja leikkiviestejä, ja järjestää Leikkipäivä-tapahtumia yhdessä. Kirkkohallitus on kuulunut Leikkipäiväverkostoon sen perustamisesta asti. Leikkipäivän vuotuisen teeman päättää Leikkipäiväverkosto yhdessä. Leikkipäiväverkosto on kiinteä osa Leikkipäivä-ohjelmaa, jota koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Jaa artikkeli: