Leikin maailman tutkimusmatkailijana?

Blogissa esitellään syksyllä 2023 alkanutta Leikin ja lapsuuden asiantuntemuksen vahvistaminen Museo Leikissä -hanketta.

Museo Leikki avautui Espoon Tapiolassa uudisrakennuksessa keväällä 2022 useamman vuoden kestäneen Leikin laboratorio -uudistushankkeen jälkeen. Uudistushankkeen ja uusiin tiloihin muuton myötä entisen lelumuseon näkökulma vaihtui leikkikalujen esittelijästä leikin moninaisen maailman tutkimusmatkailijaksi. Myös museon strateginen profiili muuttui, ja museon vahvaksi missioksi tuli leikin puolustajana toimiminen sekä leikin elävänä pitäminen. Leikin ja lapsuuden asiantuntemuksen vahvistaminen Museo Leikissä -hankkeen tavoitteena onkin vahvistaa museon asiantuntijaprofiilia ja strategisesti keskeistä osaamista leikin ja lapsuuden maailmassa. Hanketta rahoittavat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Museovirasto (museoiden innovatiivisten hankkeiden avustus).

Leikkiperinneaineistot ja leikintutkimus
Hankkeen ensimmäisessä osa-alueessa on kartoitettu Suomessa tehtyä leikin ja -lapsuudentutkimusta sekä jo kerättyjä leikkiperinneaineistoja (esim. museot, arkistot, järjestöt, tutkijat). Tavoitteena on koota yhteen tieto aiemmasta tutkimuksesta ja aineistoista käyttökelpoiseksi työkalupaketiksi museolle. Suomessa tapahtuneen leikki- ja lastenperinteen systemaattisen keruun kulta-aika sijoittuu 1970–1990-luvuille, jolloin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston piirissä toimi kaksi merkittävää lastenperinteen suurkerääjää: folkloristit Leea Virtanen ja Ulla Lipponen. Tämän jälkeen lastenperinnettä on kerätty ja tutkittu etupäässä yksittäisten tutkijoiden toimesta ja erillisissä hankkeissa. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto perusti lokakuussa 2017 Leikkipankki.fi-verkkopalvelun, johon yksityishenkilöillä ja yhteisöillä on mahdollisuus ilmoittaa oma leikkinsä. Pankkiin on tähän mennessä tallennettu yli 1000 leikkiä.

Nykykulttuurin ilmiöiden tallennus kuuluu myös museoiden tehtäviin. TAKO eli ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto koordinoi Suomen museoiden valtakunnallista tallennustyönjakoa, joka luo kokonaiskuvaa siitä mitä eri museot tallentavat. Museoiden käyttämä valtakunnallinen Finna.fi -tiedonhakupalvelu tarjoaa vuorostaan vapaan pääsyn yli sadan suomalaisen arkiston, kirjaston ja museon digitaalisiin aineistoihin ja kokoelmaluetteloihin. Kaikkia museoiden aineistoja ei kuitenkaan ole löydettävissä Finna.fi -palvelusta, eikä niistä välttämättä ole tietoa museoiden verkkosivuilla tai omissakaan tietokannoissa. Museoiden leikkiperinneaineistojen kartoittamista varten Museo Leikki järjestikin hankkeen puitteissa museoille suunnatun verkkokyselyn, jonka tarkoituksena on selvittää millaisia leluihin, leikkeihin ja lapsuuteen liittyviä aineistoja (esineet, valokuvat, arkistoaineistot) Suomen museoista löytyy. Kyselyn avulla pyritään luomaan kokonaiskuva siitä, millaisia leikkiperinneaineistoja Suomen museoista löytyy, millaisena lapsuuden historia museoaineistojen valossa näyttäytyy ja miten relevantteja kyseiset aineistot ovat museoiden tallennustyössä.

Aiempien aineistojen kartoittamisen ja luetteloinnin ohessa hankkeen tehtävänä on määritellä Museo Leikin rooli tässä kokonaisuudessa ja pohtia seuraavia kysymyksiä: Mitä puutteita leikin ja lapsuuden tallennuksen alueella on olemassa? Mihin uusiin tai ehkä unohdettuihin ja piiloon jääneisiin leikkiin ja lapsuuteen liittyviin ilmiöihin Museo Leikin tulisi tarttua ja millaisin tavoin? Onko jokin osa leikkiperinteestä erityisen uhattuna? Millaisena voimana Museo Leikin tulee jatkossa profiloitua leikin tutkimus- ja tallennuskentillä?

Museo Leikille oma leikkiperinteen keruumalli
Leikkiperinne on nopeasti muuttuvaa, minkä vuoksi olisi tärkeää saada ajoissa talteen nimenomaa nykyhetken perinnettä, suosittuja leikkejä ja myös hittileluja. Museo Leikki haluaakin kehittää tallentamiseen sopivia toimintatapojaan. Vuosien 2020-2023 aikana museo on järjestänyt jopa 10 digitaalista verkkopohjaista leikkitiedon keruuta. Keruihin on vastannut noin 1600 ihmistä ja aineistoa on kertynyt tuhansia sivuja. Museon keruutoiminta on huomioitu myös valtakunnallisesti museon saadessa lokakuussa 2023 Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n myöntämän arvostetun Nykydokumentointipalkinnon. Palkinto tuli Museon järjestämästä Käärijän fanittamiseen liittyvästä verkkokeruusta.
Museo omaa siis suuren potentiaalin leikkiperinteen tallentajana, mutta siihen ei ole ollut selkeää toimintamallia. Miten museon kokoelmiin saataisiin kerättyä nykylasten leikkitietoa ja myös ajankohtaisia hittileluja? Voisiko esimerkiksi museolla vieraileville päiväkoti- tai kouluryhmille järjestää työpajoja, joiden tarkoituksena olisi dokumentoida ja kerätä nykyhetken leikkiperinnettä? Tai voisiko museo kenties tehdä pidempiaikaista seurantatutkimusta joidenkin perheiden kanssa lasten leikkeihin ja eri ikäkausien leluihin liittyen?

Hankkeen toisessa osassa tehtävänä onkin analysoida sitä, miten museon olisi hedelmällisintä kerätä ja tallentaa nykyhetken lasten leikkitietoa sekä leluja ja muita lapsuuteen liittyviä esineitä. Hankkeessa museolle pilotoidaan oman leikkiperinteen keruumalli, jolla museo pyrkii jatkossa toteuttamaan systemaattista keruutyötä.

Verkostoituminen
Hankkeen kolmannessa osassa on tavoitteena verkostoitua entistä paremmin leikin alan muiden toimijoiden, erityisesti kulttuuriperintöorganisaatioiden ja leikin parissa työskentelevien tutkijoiden kanssa. Museo Leikin työntekijät ovat tavanneet tutkijoita ja järjestöjen edustajia, ja jakaneet hankkeesta tietoa sekä saaneet arvokasta apua ja palautetta hankkeen eteenpäinviemiseksi. Vaikka aiheeseen liittyviä aineistoja on Suomessa monilla museoilla ja tahoilla, on Museo Leikki ainoa ammatillisesti hoidettu juuri leikkiin, leluihin ja lapsuuden historiaan erikoistunut museo. Hankkeessa pohditaankin, olisiko museon mahdollista ottaa suurempaa ja eräänlaista koordinoivaa roolia leikkiin ja lapsuuteen liittyvän tallennustoiminnan ja tiedonvälittämisen saralla. Tavoitteena on järjestää hankkeen puitteissa Museo Leikin tiloissa verkostotapaaminen, jossa kartoitetaan esimerkiksi kiinnostusta yhteiseen laajempaan seminaariin tai muuhun työskentelymalliin.

Museo Leikin tulevaisuudenvisio
Museo Leikin visiona on, että joskus tulevaisuudessa museolla olisi oman museotyön ja tallennustoiminnan ohella mahdollisuus toimia eräänlaisena leikin tutkimusta ja soveltavaa tietoa yhteen kokoavana leikkitiedon keskuksena. Hankkeen lopussa laaditaan tilanneraportti siitä, mitä se vaatisi museon resursseilta ja henkilökunnan osaamiselta. Raportissa avataan mm. sitä, millaisissa leikkiin liittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa museon olisi hyvä olla jatkossa mukana, minkälaisia palveluita (esim. alan opetusta ja opastusta leikkitiedon käyttöön) museo voisi tulevaisuudessa tarjota ja millaista tutkimusyhteistyötä museo voisi tehdä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Anna Salonen,
hanketutkija, FT
Museo Leikki

Kuva: Pekka Elomaa

Jaa artikkeli: