Lapsen oikeuksien viikolla korostetaan leikin merkitystä lapselle

Koko Suomi leikkii -hanke järjestää Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlaviikolla (vk 47) eri puolilla maata luento- ja keskusteluiltoja, joissa puhutaan leikin merkityksestä. Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 20. marraskuuta 25 vuotta.

Juhlavuoden kansallisena teemana on lapsen oikeus leikkiin. Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston hanke, jonka toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.

Leikki on lapselle luontainen tapa toimia, osallistua ja oppia. Leikki on tärkeää lapsen kehitykselle, sillä se edistää lapsen sosiaalisia, kognitiivisia ja fyysisiä taitoja. Leikki tukee lapsen luovuutta ja mielikuvitusta ja parantaa myös itseluottamusta.

– Leikillä on tärkeä tehtävä aivojen kehittymisessä. Leikissä syntyy kyky kuvitella, joka on kaiken luovuuden lähtökohta, sanoo Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen MLL:sta.

Leikki on tärkeää myös jaettujen kokemusten vuoksi. Aikuisen osallistuessa leikkiin hänelle tarjoutuu tilaisuus oivaltaa ja ymmärtää lapsen näkökulmia. Yhdessä leikkiminen rakentaa kunnioitusta ja ymmärrystä sukupolvien välille.

– Ilo, jonka lapsi ja aikuinen leikkiessään jakavat, on tärkeä lapsen psyykkistä kehitystä suojaava tekijä. Mitä enemmän ilon tunteita lapsen kanssa jaetaan, sitä enemmän lapsi vahvistuu.  Aikuisen kiireetön ja positiivinen suhtautuminen leikkiin tarjoaa lapselle mahdollisuuden kokea olevansa merkityksellinen. Lapsi aistii nopeasti, jos aikuinen pieninkin elein väheksyy leikkimistä tai leikkiin käytettävää aikaa, muistuttaa Tarja Satuli-Kukkonen.

Lapsella on oikeus leikkiin

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia koskeva ihmisoikeussopimus, joka on oikeudellisesti velvoittava. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuonna 1991.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artiklassa turvataan lapsen oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

Koko Suomi leikkii

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston hanke, jonka tavoitteena on rakentaa yhteyttä sukupolvien välille ja muistuttaa leikin tärkeydestä. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.

Hanke luo kaikenikäisten yhteisiä, avoimia kohtaamispaikkoja, Terhokerhoja, joissa lapset ja eri-ikäiset aikuiset voivat tavata ja viettää kiireetöntä aikaa yhdessä. Tähän mennessä on käynnistynyt yhteensä 91 Terhokerhoa 76:ssa kunnassa eri puolilla maata ja niihin on osallistunut yli 3000 lasta ja aikuista.

 

 

Koko Suomi leikkii luento- ja keskustelutilaisuudet lapsen oikeuksien viikolla

Jyväskylä

Seminarium-rakennuksen vanha juhlasali, ma 17.11. klo 18.00-19.30. KT, isyystutkija Jouko Huttunen, ylitarkastaja Raija Harju-Kivinen, teatterikuraattori Antti Niskanen

Lisätietoja: Keski-Suomen alueen leikkilähetti Taija Savolainen, p. 044 975 8696,taija.savolainen@punainenristi.fi

 

Kajaani

Kaupunginkirjasto, ti 18.11. klo 18.00-19.00. Kehityspsykologi Hilkka Munter

Lisätietoja: Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan leikkilähetti Piia Tuhkanen, p. 044 0205 142,piia.tuhkanen@mll.fi

 

Nurmijärvi

Rajamäen yläaste, ti 18.11. klo 18.00-19.30. Vantaan lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki, professori, musiikin- ja luokanopettaja Heikki Ruismäki

Lisätietoja: Uudenmaan leikkilähetti Maija Pokkinen, p. 040 661 2254, maija.pokkinen@punainenristi.fi

 

Pori

Porin seudun kansalaisopisto, to 20.11. klo 18.30-20.00. Lelututkija Kati Heljakka, leikkilähetti Eeva-Liisa Koskinen, MLL:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Tia Kemppainen

Lisätietoja: Satakunnan leikkilähetti Eeva-Liisa Koskinen, p. 044 3566 500, eeva-liisa.koskinen@mll.fi

 

Tampere

Pääkirjasto, to 20.11. klo 18-20. Liikunta- ja leikkisosiologi Arto Tiihonen, MLL:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Marita Viertonen, lauluntekijä Hannu Sepponen, lastenkirjailija Kaisa Järnefelt

Lisätietoja: Hämeen ja Pirkanmaan leikkilähetti Noora Pajari, p. 040 6477 473, noora.pajari@punainenristi.fi

 

Seinäjoki

Duudson Activity Park, su 23.11.alkaen  klo 15. Duudson, luokanopettaja HP Parviainen, kirjailija, kirjavinkkaaja Marja-Leena Mäkelä

Lisätietoja: Pohjanmaan leikkilähetti Anna Granlund, p. 044 591 9941, anna.granlund@mll.fi

Jaa artikkeli: