Lapin Terhokerhoille Vuoden vapaaehtoinen toimintamuoto -palkinto

Lapin maakunnallinen järjestöneuvottelukunta on valinnut vuoden vapaaehtoiseksi toimintamuodoksi Lapin Terhokerhot. Palkinto myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja se jaetaan järjestöille ja verkostoille, jotka ovat toiminnallaan innostaneet, edesauttaneet ja rakentaneet yhteistyötä järjestöjen tai muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Terhokerhot ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten ohjaamia maksuttomia kohtaamispaikkoja, joihin ovat tervetulleita lapset, eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa sekä leikkimään yhdessä. Terhokerhoissa pelataan, askarrellaan, retkeillään, luetaan, lauletaan tai ollaan vaan ja jutellaan, sen mukaan mitä osallistujat ovat yhdessä suunnitelleet.

Terhokerhot mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotinen (2014–2016) Koko Suomi leikkii -suurhanke, jonka tavoitteena on muistuttaa leikin merkityksestä, vahvistaa siltaa sukupolvien välillä ja vähentää eri-ikäisten yksinäisyyttä. Hanke aikoo perustaa Terhokerhon Suomen jokaiseen kuntaan.

Palkinnon otti vastaan Lapin leikkilähetti Raili Pokka-Mattanen perjantaina 12.6.2015 maakunnallisessa järjestöfoorumissa Rovaniemellä.

– On suuri kunnia saada olla vapaaehtoisten puolesta vastaanottamassa tätä hienoa palkintoa. Kiitos kuuluu lukuisille yhdistyksille, järjestöille ja muille toimijoille, jotka ovat lähteneet innolla mukaan Terhokerhoihin. Vapaaehtoiset ovat tulleet todella suurella sydämellä ohjaamaan kerhoja ja innostaneet mukaan uusia osallistujia ja vapaaehtoisia, iloitsee Pokka-Mattanen.

Palkinnon myöntämisen perusteluina on, että Terhokerho Lappi -toiminnassa on erityistä konkreettinen yhteistyö eri vapaaehtoisten järjestöjen ja yhdistysten kesken koko Lapin alueella. Terhokerho on harvaan asutulla alueella perheitä tukeva ja rakentuu paikallisten toimijoiden varaan. Kerhoissa lapset, eläkeläiset, lasten vanhemmat ja isovanhemmat sekä muut aikuiset leikkivät, liikkuvat, lukevat ja puuhaavat yhdessä. Kerhoista osa toimii ikäihmisten palvelukodeissa, minne ulkopuolisten vierailut ovat erittäin tervetulleita. Lapset saavat ikäihmisiltä kiireetöntä aikaa, elämyksiä ja kokevat turvallisuutta ja ikäihmiset puolestaan mielekästä sisältöä arkeensa, todetaan perusteluissa.

Lappi on lähtenyt maakunnista innokkaimmin mukaan Koko Suomi leikkii -hankkeeseen: alueen 21 kunnasta jo 18:ssa on oma Terhokerho. Terhokerhoja on 21, ja niistä osa jatkaa toimintaa läpi koko kesän.

Koko Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 212 Terhokerhoa 176 kunnassa. Osallistumiskertoja on ollut vuoden aikana yli 17 700. Osallistujista puolet on lapsia ja puolet aikuisia. Parhaimmillaan paikalla on neljä sukupolvea yhtä aikaa. Toiminta on vuoden aikana houkutellut mukaan 320 uutta vapaaehtoista MLL:n ja SPR:n toimintaan. Terhokerhojen ajantasaiset yhteystiedot ja aikataulut löytyvät osoitteesta www.terhokerho.fi.

Lisätietoja:

Lapin leikkilähetti Raili Pokka-Mattanen, Suomen Punainen Risti, puh. 040 545 1566, raili.pokka-mattanen@punainenristi.fi.

Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen, puh. 040 524 0888, tarja.satuli-kukkonen@mll.fi.

Tiedottaja Jenni Hietala, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, puh. 050 462 5832, jenni.hietala@mll.fi.

Verkkosivut: www.kokosuomileikkii.fi, www.terhokerho.fi.

Julkaistu: 12.6.2015

Jaa artikkeli: