Isa Pelto leikittämässä lapsia.

Kurkistus leikki-innovaattorin työhön

Olen Isa Pelto,  Perinneleikit ry:n leikki-innovaattori. Tässä blogikirjoituksessa kerron työviikostani. Perinneleikit ry on vuonna 2009 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on ylläpitää ja elvyttää leikkikulttuuria. Leikki on luonnollinen ja erinomainen kanava sosiaaliselle kanssakäymiselle, yhteisten muistojen luomiselle, sukupolvien kohtaamiselle, uuden oppimiselle ja liikkumiselle. Perinneleikit ry on Leikkipäiväverkoston jäsen.

Yhdistyksen pääpaino on leikitys erilaisissa lasten ja koko perheen tapahtumissa sekä kouluissa ja päiväkodeissa. Leikitysten lisäksi Perinneleikit ry kokoaa leikkiohjeita kirjasiin ja seinäkalentereihin vuosittain vaihtuvilla teemoilla. Tuotteita jaetaan valtakunnallisesti koulujen kautta oppilaille. Niiden tarkoituksena on innostaa ja inspiroida lapsia ja aikuisia leikkimään.

Aloitin työt Perinneleikeillä vuonna 2017. Sain itse luoda työtittelini, ja olen ollut erittäin tyytyväinen leikki-innovaattorin titteliin. Se luo sopivassa suhteessa hämmennystä, hymyjä ja lupauksen asiantuntemusta. Olen leikin suhteen ennen kaikkea kokemusasiantuntija. En ole koskaan varsinaisesti tutkinut tai opiskellut leikkiä. Työnkuvaani kuuluu leikkisisällön luominen kirjasiin ja kalentereihin ja kaikki leikityksiin liittyvä toimistotyö (hankeavustukset, suunnittelu, hallinto, toteutus, raportointi).

Lukuvuonna 2023-2024 ohjaan säännöllisesti erilaisia leikkityöpajoja ja pienryhmiä suomeksi ja ruotsiksi eri ikäryhmille, alle kouluikäisille sekä alakouluikäisille Espoossa ja Vantaalla. Lisäksi ohjaan yksittäisiä leikityksiä ja koulutuksia muun muassa festareilla ja tapahtumissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Vuoden 2023 loppupuolella saimme Lotta Svärd säätiöltä stipendin, jolla toteutamme Koulukummius kuuluu kaikille- projektin.

Varoitus 😉 En tee töitä perinteisesti ma-pe kello 8–16. Viikossa on 7 päivää ja vuorokaudessa 24 tuntia. Teen työtuntini silloin kun on mielestäni paras ja kun työpanostani tarvitaan. Tässä blogissa työviikkoni alkaa lauantaista.

Lauantai: Fortbildningsdag för småbarnspedagogikens personal
Lauantaina olin kouluttamassa ruotsinkielisiä varhaiskasvattajia Espoon Otaniemessä. Otaniemen uusittu Dipoli rakennus on kyllä hieno! Oli myös mainiota päästä leikkimään, kouluttamaan ja jakamaan leikki-ideoitani varhaiskasvattajille. Aikuiset leikkivät oikein innoissaan ja tutustuivat toisiinsa paremmin ja saivat sekä kehon että mielen liikkeelle. Oli ilo nähdä tuttuja kasvoja vuosien varrelta. On aina hauskaa ohjata, jos osallistujat ovat tietoisesti valinneet työpaja-/luentotarjonnasta toiminnallisen leikkityöpajan.

Sunnuntai: Lepopäivä
Paria s-postia lukuun ottamatta, sillä tiesin etten ehdi laittaa niitä maanantaina ennen puolta päivää.

Maanantai: Päiväkotilapsia ja iltapäiväkerholaisia
Aamupäivästä kaksi ruotsinkielistä 45 min leikkityöpajaa 3–5-vuotiaille Espoossa. Leikittiin Bro-bro Breja, Pickmaskinen, Hattarna, Osynlighetsmanteln sekä Sov och bli uppväckt. Nyt oltiin sisällä, ensi kerralla ulkona. Leikityksen jälkeen kävin syömässä ja sitten sijaistin kaksi WAU-kerhoa kello 14–16. WAU-kerhot ovat espoolaisille järjestettäviä maksuttomia liikuntakerhoja, joissa sijaistan silloin tällöin. Tällä kertaa leikittiin Jäätelömestaria, Hirvenmetsästystä, Toffeeta, lasten omaa koripallopeliä sekä yhden tytön voimistelukerhosta opittua kanaleikkiä. Illalla ajoin äitini luokse Hyvinkäälle, sillä tiistaina minulla oli leikitys Hyvinkäällä kello 8.15.

Tiistai: Päivä Hyvinkäällä
Kyseisen Hyvinkääläisen koulun kanssa olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin. Tällä kertaa oli vuorossa 2.luokkalaisten leikkityöpaja. Koulun liikuntasaliin tuli neljä luokkaa, joiden kanssa pistettiin leikit pystyyn. Olen tehnyt tätä työtä sen verran pitkään, että tiedän koulun liikuntasaleissa olevan hirvittävän kylmä. Pakko kuitenkin myöntää, että kyseinen sali oli ennätyskylmä! Harmitti ja hirvitti niiden oppilaiden puolesta, jotka tulivat saliin shortseissa, t-paidassa ja ilman sukkia. Jos siis joskus ohjaat kouluilla/päiväkodeilla niin ”pro-tip”: päiväkotien sisätilat ovat todella lämpimät, koulujen liikuntasaleissa on usein kylmä.

Hyvinkäällä leikittiin: Hurahuraa, Tulkaa lapset tulkaa- sokkoleikkiä, Vahtikoiraa sekä leikkiä Viimeinen pari uunista ulos. Leikitysten jälkeen jäin Hyvinkäälle suunnittelemaan Koulukummius kuuluu kaikille- projektia. Projektin video tullaan kuvaamaan Hyvinkään ruotsinkielisellä koululla ja löysin lupaavan videokuvaajan Hyvinkäältä. Nyt pitää enää sovittaa omat, kuvattavan luokan, koulun, kuvaajan ja videolla olevien aikuisten aikataulut yhteen (helppo homma!?). Leikittävät ja videoitavat leikit sain onneksi valmiiksi suunniteltua.

Keskiviikko: Vähän leikkiä, enemmän toimistohommia
Aamupäivä leikittiin suomeksi espoolaisella koululla. Kyseessä oli KULPS-työpajat ja leikkimenussa oli Loputon polttopallo, Jänis pensaassa, Laastarihippa sekä Presidentin linnaan meno. Iltapäivän vietin s-posteihin vastaillen.

Torstai: Suomen Latu ja ikääntyneiden ulkoilu
Vietin kokonaisen toimistopäivän Virpin kanssa suunnitellen sisältöä Suomen Ladun ja Perinneleikkien yhteiseen pieneen projektiin, jossa liikutetaan ja innostetaan ikäihmisiä ulkona leikin kautta.

Perjantai: Toimistopäivä lentokentällä
Nyt istun lentokentällä. Leikki-innovaattorin työn lisäksi ohjaan Euroopan kansainvälisillä leireillä aikuisille sirkuslajia nimeltä pariakrobatia. Huomenna alkaa nelipäiväinen leiri Itävallassa. Lentojen välisen kahdeksan tunnin vaihtoajan aikana ehti hyvin tehdä toimistotöitä. Vastasin Helsingin yliopiston haastattelukysymyksiin perinneleikkeihin liittyen, kirjoitin puhtaaksi leikkejä tulevaan Klassikkoleikit- kirjastamme varten, käänsin pari leikkiä ruotsiksi seuraavaan ruotsinkieliseen kirjaseemme, hoidin pitkän liudan tekemättä jääneitä toimistohommia ja nyt sain tämän blogikirjoituksen valmiiksi. Kahden tunnin kuluttua suuntaan lähtöportille.

Isa Pelto, Perinneleikit ry

Kuva: Leikki-innovaattori Isa Pelto leikittämässä lapsia.

Jaa artikkeli: