Keväinen luonto kutsuu leikkimään

Tämän vuoden Leikkipäivän teema on Leikkien lähelle luontoa ja kevät on siihen mitä ihaninta aikaa. Keväällä luonto heräilee pitkän talven jälkeen, purot solisevat, muuttolinnut palaavat ja lähiluonto on täynnä tutkittavaa ja ihmeteltävää. Leikit ja tutkimukset luonnossa lähtevät usein käyntiin kuin itsestään, eikä ylimääräisiä virikkeitä tarvita. Riittää kun pakkaa mukaan eväät ja sopivat varusteet. 

Joskus kuitenkin on kiva varautua muutamalla leikki-idealla, jotta koko perhe saadaan mukaan ulkoilemaan. Tärkeintä on huomioida lapsen omat kiinnostuksen kohteet, jotta ulkoilu tuntuu jokaisesta mielekkäältä. Mitäpä jos sisäleikit ja -puuhat siirtäisikin ulos? Lähtökohta on, että kaikkea, mitä voi tehdä sisällä, voi tehdä myös ulkona. 

Suomen Ladun sivuilta suomenlatu.fi/lapevinkit ja suomenlatu.fi/perheliikunta löytyy valtavasti ideoita luontoleikkeihin. Jaan tässä teille muutaman meidän perheemme suosikin. 

Luontobingo 

Luontobingon avulla lapsetkin jaksavat kävellä yllättävän pitkään, kun on jotain mitä pitää etsiä ja bongailla. Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta, kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon. Saatuanne viiden suoran vaaka-, pysty- tai vinosuunnassa, huutakaa BINGO! Lisähaastetta saatte, kun yritätte löytää kaikki ruudukon asiat. Voitte tehdä oman bingon tutuista asioista tai tulostaa valmiin esimerkiksi täältä: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/luontobingo.html 

Muistipeli metsässä 

Metsäversion muistipelistä saa hyödyntämällä vessapaperirullia. Leikkaa haluamasi määrä rullia pitkittäin puoliksi, pino rullanpuolikkaita kulkee kätevästi mukana repussa. Etsikää yhdessä metsäalueelta pienehköjä “luontoesineitä”, jotka mahtuvat hyvin rullanpuolikkaiden alle. Jokaista esinettä tulee olla kaksi kappaletta esimerkiksi käpyjä tai kiviä. Esineet piilotetaan rullanpuolikkaiden alle niin, että pelaajat eivät näe niitä. Pelaajat nostavat vuorotellen aina kaksi rullanpuolikasta ja mikäli näkyviin tulee kaksi samaa esinettä, pelaaja saa jatkaa. Esineparin löytyessä kyseiset esineet ja niitä peittäneet rullanpuolikkaat otetaan sivuun. Lopuksi lasketaan, kuka löysi enemmän pareja. 

Vesileikit 

Solisevat kevätpurot ja kuralätäköt kutsuvat vesileikkeihin! Tehkää kepeistä ja langasta onget, tutkikaa luupeilla ja vesipurkeilla mitä eliöitä löydätte, pomppikaa lätäköissä, tehkää puroja, uittakaa kaarnaveneitä… vesi on loppumaton luovuuden lähde! 

 Ulkoilun iloa ja ihania keväisiä luontoleikkejä toivottaen, 

Anna Anttonen
Suomen Ladun lastentoiminta 


Leikkipäivän 2021 kootut vinkit löydät täältä.

Jaa artikkeli: