Kaikkihan me tiedämme, miten hyvältä luonnossa tuntuu

“Tunne on ollut meille tuttu jo vuosituhansien ajan. Metsän äänet, puiden tuoksu, lehtien lävitse pilkottuva valo ja raikas puhdas ilma antavat lohtua. Ne lievittävät stressiä ja murheita sekä rentouttavat ja kirkastavat ajatuksia. Luonnossa samoileminen kohentaa mielialaa. Saamme metsästä virkistystä, voimaa energiaa ja tarmoa,” kirjoittaa Dr Quin Li Nipponin lääketieteellisestä yliopistosta.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaan lapsia ohjataan kunnioittamaan luontoa, sen kasveja ja eläimiä. Myönteisten kokemusten kautta lapsi oppii nauttimaan luonnosta ja lähiympäristöstä ja hänen ympäristösuhteensa vahvistuu. Luonto voi olla myös esteettisen kokemisen ja rauhoittumisen paikka.

Miten yksinkertaisuutta ja kiireettömyyttä voisi leikkiä?

Euroopan tunnetuimpia pyhiinvaellusreittejä ovat Espanjan Caminos de Santiagoon kuuluvat reitit, mutta niitä on paljon muitakin, myös Suomessa. Suomen tunnetuin pyhiinvaellusreitti on keväällä 2019 avattu Pyhän Olavin merireitti, joka kulkee Turusta saariston, Ahvenanmaan ja Ruotsin kautta Norjan Trondheimiin. Reitti kuuluu virallisiin eurooppalaisiin kulttuurireitteihin.

Muita pitkiä suomalaisia pyhiinvaellusreittejä ovat muun muassa Pyhän Olavin mannerreitti Savonlinnasta Turkuun, Suomen vanhin pyhiinvaellusreitti Pyhän Henrikin tie sekä Hämeen Härkätietä kulkeva Jaakontie. Rengosta Turun kautta Rymättylään ja siitä eteenpäin kulkeva Jaakontie on myös Santiago de Compostelaan johtavien teiden kaukaisin häntä koillisessa. Näiden reittien myötä kytkeydymme tiiviimmäksi osaksi eurooppalaista pyhiinvaellusreitistöä. Suomessa on myös lukuisia lyhyempiä, paikallisia pyhiinvaellusreittejä.

Turkuun perustettavan pyhiinvaelluskeskuksen kanssa Kirkkohallitus on yhteiskehittänyt pedagogista materiaalia, joka vahvistaa rauhan ja hiljaisuuden tavoittamista, luonnosta nauttimista, luonnossa elpymistä, kohtuuden kulttuurin vaalimista sekä historiallisten kohteiden avautumista uudesta näkökulmasta. Tällaisen reitin voi rakentaa kuka vain, joka on kiinnostunut toteuttamaan pedagogiikkaa kokemuksellisuuden ja ympäristö- ja katsomuskasvatuksen näkökulmista.

Seitsemän avainsanaa

Pyhiinvaelluksen tärkeä elementti on kiireettömyys. Se ei tarkoita vain vauhtia vaan myös sitä, että keskittyy siihen mitä kulloinkin on tekemässä. Varhaiskasvatuksessa toteutettavassa pyhiinvaelluksessa, hiljaisuuden polussa, lähtökohtana on edistää suvaitsevaisuutta, moniarvoisuutta sekä taata eri katsomusten yhdenvertaisuus.

Yhteinen matka vahvistaa lapsia ja aikuisia aistimaan monimuotoista luontoa ja keskustelemaan uteliaasti pyhästä. Seitsemästä eri tehtäväpisteestä syntyy pyhiinvaellusreitti, polku, joka toteutuu laaja-alaisena ilmiönä leikin kautta. Kiireettömyyden lisäksi tehtävien avainsanoina ovat hiljaisuus, vapaus, jakaminen, huolettomuus, hengellisyys/henkisyys ja yksinkertaisuus.

Jatulintarhassa kukaan ei eksy

Leikkipäivän kunniaksi monet kunnat ja seurakunnat rakentavat yhdessä alueellisia hiljaisuuden polkuja lapsille ja perheille.  Tehtävät  ja menetelmät on suunniteltu lähtökohtaisesti toteutettaviksi ulkona, mutta niitä voi soveltaa ja reitin voi halutessaan työstää myös sisätiloihin. Sisällöt ovat pääsääntöisesti aineettomasti toteutettavia tai materiaaleina voidaan käyttää luonnonmateriaaleja.

Tässä vielä yksi esimerkkitehtävä:

Tehkää pikkukivistä tai kävyistä luontoon ohjeiden mukaan pikku labyrintti, jatulintarha. Labyrintti eroaa sokkelosta siinä, ettei sinne voi eksyä. Kulkekaa labyrinttiä kukin vuorollaan sormillanne askeleita ottaen tai laittakaa labyrinttiin kulkemaan pieni leluhahmo. Pääsettekö perille, osaatteko takaisin? Ottakaa halutessanne jatulintarhasta valokuva.

 

 

 

 

 

Hiljaisuuden polku -materiaali julkaistaan www.kasvuakatsomuksesta.fi -sivustolla maaliskuun aikana.

Ilkka Tahvanainen
varhaiskasvatuksen asiantuntija
Kirkkohallitus

Annastiina Papinaho
projektipäällikkö
Pyhiinvaelluskeskus

Lähteet:
Shinrin-Yoku, japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet. Qing Li,Otava, 2018
www.evl.fi/pyhiinvaellus

 

 

Jaa artikkeli: