Joulukuun vieras Terhokerhossa

Uskallanko avata oven? Onkohan siellä ketään tuttua? Entä, jos en keksi mitään sanottavaa? Kuulostaako tutulta? Aavistanko oikein, jos oletan sinunkin joskus pohtineen näitä kysymyksiä. Kyse on voinut olla uudesta työpaikasta, ensimmäisestä koulupäivästä, uuden harrastuksen aloittamisesta tai Terhokerhon suunnittelupajasta. Aivan! Sinulle ja minulle arjesta tuttuja ensimmäisiä kertoja, uusia alkuja.

Ikkunasta näkyy joulukuun pimeys, joka valtaa maiseman ulkona. Suurin osa Terhokerhon osallistujista on jo paikalla. Tänään kerhoon on tullut eri-ikäisiä tyttöjä ja poikia. Lasten vanhempia, kummeja, naapureita, sukulaisia – niitä tärkeitä aikuisia. Paikalla on myös yli 50-vuotiaita aikuisia, jotka ovat saapuneet yksin tai yhdessä ystävänsä kanssa Terhokerho-kutsun saatuaan.

Ulko-ovi aukeaa ja valoisaan eteiseen tulee punaiseen takkiin ja hattuun pukeutunut vieras. Vieras kysyy hieman hataralla ja aralla suomen kielellä: Voiko mina tulla? Onko liian pieni? Hän tarkoittaa sylissään olevaa lasta. Tulijoita tervehditään iloisin ilmein ja pyydetään käymään peremmälle.

Terhokerho alkaa yhteisellä leikillä, jossa jokainen kertoo oman etunimensä ja jonkun asian, josta tykkää. Jujuna tässä minä olen… ja minä tykkään… -leikissä on, että kaikkien edellä olevien osallistujien nimet ja asiat pitää muistaa omalla vuorollaan. Pienimmät saavat apua kokeneemmilta leikkijöiltä ja Terhokerhon uusinkin tulija rohkaistuu osallistumaan mukaan suomenkieliseen leikkiin. Lopuksi Terhokerhon ohjaajapari toivottaa jokaisen osallistujan lämpimästi tervetulleiksi Terhokerhoon.

Vuoden pimeimpänä kuukautena, kiireenkin keskellä on hyvä pysähtyä pohtimaan joulun sanomaa ja miettimään mistä hyvä joulumieli on tehty? Toisen kunnioittaminen ja moninaisuuden arvostaminen sopivat erityisen hyvin Joulun lisäksi myös vuoden muihin kuukausiin ympäri vuoden. Jokainen meistä on ainutlaatuinen ja arvokas juuri omana itsenään. Arjen kohtaamisissa jokainen kerta on eka kerta: mahdollisuus katseella, eleillä tai sanoilla toivottaa vieras tervetulleeksi.

Joulumieltä ja mukavia kohtaamisia Terhokerhossa sekä arjessa vuoden ympäri!

Hanne Mustiala, Varsinais-Suomen leikkilähetti

Jaa artikkeli: