Jokainen on tärkeä

Uusia Terhokerhoja käynnistyy viikoittain jossain päin Suomea. Kaikkiaan Terhokerhoja on jo yli 180, ja pian Terhokerho löytyykin lähes joka kolkasta – jos ei vielä omasta kotikunnasta, niin naapurikunnasta ainakin.

Eri paikkakunnilla Terhokerhot ovat tulleet tutuiksi ihmisille eri tahtiin. On kerhoja, jotka ovat heti tavoittaneet valtavan määrän kävijöitä, ja kaikki sujuu mukavasti. Mutta on myös kerhoja, joissa on vain vähän kävijöitä. Silti ne ovat kaikki yhtä hyviä ja tärkeitä. Ei kannata säikähtää, jos kävijät eivät ihan heti löydä paikalle: usein kaikessa uudessa menee aikansa, että toiminta vakiintuu ja ihmiset ottavat sen omakseen. Jokainen Terhokerho on arvokas ja ainutlaatuinen, vaikka kävijöitä olisi vain yksi tai kaksi. Vanha lausahdus, että määrä ei korvaa laatua, pitää usein paikkansa.

Terhokerhojen yksi tavoite on viettää kiireetöntä aikaa eri sukupolvien kesken, erityisesti lapsien ja ikääntyneiden. Joskus kiireettömän hetken luomista edesauttaa se, ettei paikalla ole liikaa väkeä. Tällöin tullaan kunnolla tutuiksi, ja uusien tulijoiden on mukava solahtaa joukkoon. Kaikki eivät edes viihdy suurien ihmismäärien keskellä, vaan kotoisa ja turvallinen olo syntyy, kun saa olla osa pienempää joukkoa.

Järjestimme vastikään Terhokerhojen kävijöille ja vapaaehtoisille ohjaajille tarkoitetun kyselyn. Sain jo pienen maistiaisen vastauksista etukäteen, kun kuulin erään osallistujan kommentin: hän koki lopultakin löytäneensä Terhokerhosta oman paikkansa – paikan, jossa on hyvä olla. Tässä kyseisessä Terhokerhossa kävijöitä on kuitenkin vain vähän ja osallistuja pelkää Terhokerhon loppuvan sen takia. Hänelle se olisi suuri menetys.

Maija Pokkinen, Uudenmaan leikkilähetti

Julkaistu: 22.4.2015

Jaa artikkeli: