Hetkiä Tarinatuvassa

Yhdessäolo ja leikki syntyvät hetkessä. Hetki ei kaipaa suunnitelmaa, aikataulua tai ammattilaisuutta. Kuka tahansa, jolla on hitunen aikaa, voi jakaa leikkihetken. Lapsille riittää usein pelkkä läsnäolo ja kuunteleminen – tila, jossa keneltäkään ei vaadita mitään. Lasten on helppo lähestyä toista ihmistä sellaisena kuin hän on, tulla viereen ja olla lähellä. Lasten ennakkoluulottomuudesta myös aikuinen voi saada paljon, sillä tarinoiden ja leikkien keskellä aikuinenkin saa olla vapaa odotuksista ja vaatimuksista.

Muuramen Tarinatuvassa luodaan yhdessä hetkiä, joissa saadaan vain olla, ihmetellä ja kysyä. Tarinat menneistä ajoista, vanhanaikaiset esineet ja ajan patinoimat valokuvat saattelevat lapset maailmaan, jonne he eivät välttämättä ole aiemmin päässeet. Millaista oli käydä koulua kuusikymmentä vuotta sitten, kun tyttöjen piti käyttää essua joka päivä? Millaisia olivat talvileikit silloin, kun ei ollut Stigaa saati liukureita? Mikä on kahvimylly ja mihin sitä käytetään?

Aikuiset vuorostaan pääsevät hämmästelemään lasten maailmaa, jossa hyvinkin tavanomaisesta asiasta kuoriutuu seikkailu ja elämys. Yhdessä hetkessä viltti muuntautuu prinssin viitaksi, toisessa kävystä sukeutuu ralliauto ja kolmannessa ihmetellään ja kummastellaan viinirypäleen muuttumismatkaa rusinaksi.

Yhteiset hetket lasten ja aikuisten välillä vahvistavat sukupolvien siltaa, eli eri-ikäisten välistä vuoropuhelua. Hetkien kautta voimme jakaa mennyttä ja nykyistä, ymmärtää ja ihmetellä. Ihmettely ruokkii mielikuvitusta ja synnyttää luonnostaan leikkiä, jonka kautta lapsi hahmottaa maailmaa. Muuramessa vapaaehtoisen kertoma tarina vanhan ajan maatilan sonnista muuttuukin luontevasti leikiksi – hetkessä. Näin tarina jatkaa kulkuaan.

Noora Pajari, leikkilähetti Häme

Jaa artikkeli: