Heittäydy leikkiin!

Muistatko vielä, miltä tuntui uppoutua leikkiin niin, että aika ja paikka menettivät merkityksensä? Miltä tuntui keitellä savivellejä auringon paistaessa selkään ja kesäpäivän jatkuessa loputtomasti? Miten hienoa oli rakentaa lumilinnaa illasta toiseen tai juosta pitkin pihoja kavereiden kanssa. Parhaina leikkipaikkoina muistan takapihan metsikön, leikkimökin ja järven rannan. 70-luvulla leikkiajasta ei oikeastaan kilpaillut mikään, alle kouluikäisenä päivät oli omistettu melkein kokonaan leikille.

Vanhemman ja vauvan suhde kehittyy yhteisen vuorovaikutuksen ja leikin kautta. Lapsen ja vanhemman ensimmäiset yhteiset leikit ovat usein lorutteluja, laulu-, kurkistelu- tai piiloleikkejä. Leikki-ikäiset lapset taas ilahtuvat siitä, jos aikuiset heittäytyvät heidän kanssaan yhteiseen leikkiin. Usein leikkiminen vaatii meiltä aikuisilta ihan tietoista aikuisen roolin sivuun laittamista ja heittäytymistä, se kuitenkin kannattaa, leikin avulla yhteiseen olemiseen saadaan rentoutta ja hyväntuulisuutta. Me kaikki muistamme vielä aikuisenakin ne henkilöt, joilla oli aikaa meille, ja halua heittäytyä kanssamme leikkiin edes pieneksi ajaksi.

Leikki-ikäiselle lapselle kaverit ovat tärkeitä. On ilahduttavaa seurata lasten intensiivistä leikkiä, lasten leikistä saamaa nautinto on heille niin suuri ilo. Suomalaisen varhaiskasvatuksen perusta on vahvasti leikissä. Leikki itsessään tuottaa lapsille nautintoa, mutta leikin avulla lapset oppivat myös monta tärkeää asiaa ja taitoa. Leikin avulla opitaan sääntöjä ja normeja, mutta myös ongelmanratkaisutaitoja. Leikki auttaa eläytymään erilaisiin tilanteisiin ja kehittää mielikuvitusta. Leikissä joudutaan väistämättä selvittämään aina välillä ristiriitoja ja leikkien avulla on hyvä harjoitella sekä hieno- että karkeamotoriikkaa.

Haastan lopuksi kaikki aikuiset; istahda lapsen tarjoamaan tuoliin ja anna hänen loihtia itsellesi juhlakampaus – älä myöskään kieltäydy lapsen järjestämistä kahvikekkereistä. Heittäydy pelaamaan Afrikan tähteä ja rakentamaan junarataa. Kun juoksee pihalla rosvona poliisia pakoon, voi sillä olla suotuisan rentouttavia vaikutuksia!

Merja Korhonen
varhaiskasvatuksen asiantuntija
Suomen Vanhempainliitto

Jaa artikkeli: