Jaa artikkeli:
Facebook
Twitter

Esteetön leikkipäivä

Yksi Leikkipäivän keskeisiä periaatteita on, että leikki kuuluu kaikille.

Tältä sivulta löydät vinkkejä esteettömyyden huomioimiseen leikissä sekä saat hauskoja ja konkreettisia leikkivinkkejä kaikenlaisille leikkijöille.


Mahdollisuus lapselle ry:n vinkit aistiesteettömään leikkiin

Videolla kerrotaan, miten voit huomioida erilaiset leikkijät. Saat pienillä asioilla kaikki mukaan ja varmistettua mukavan hetken kavereiden kanssa.

Lue täältä myös Mahdollisuus lapselle ry:n blogi Leikillä osalliseksi (malary.fi)

Aivoliiton leikkivinkki: Karhu ja kevään merkit

Leikin alussa lapset ovat karhuina pesässä talviunilla, josta vähitellen heräillään. Karhu ihastelee herättyään kevään merkkejä Suomen luonnossa. Leikin ohjaaja lukee tarinaa, ja lapset leikkivät karhua sadun mukaisesti. Kuvat tukevat sanallista viestiä ja helpottavat puheen ymmärtämistä.

Lataa kuvataulu täältä

  1. kuvarivi: Karhu heräilee talviunilta. Se hieroo unisena silmiään ja haukottelee. Karhu kömpii ulos pesästään. Se nuuhkii ja haistelee ilmaa. Ilmassa tuoksuu kevät! Aika lähteä kävelylle, karhu tuumii ja tallustelee kohti metsää. Karhu pysähtyy puun juurelle ja kurkottaa tassuillaan ylös ihaillakseen puiden lehtien silmuja. Karhu jatkaa matkaansa. Leskenlehdet ovat puhjenneet kukkaan. Karhu kerää viisi keltaista leskenlehteä ja jatkaa tallustellen matkaansa.
  2. kuvarivi: Karhu saapuu puron varrelle. Jäät ovat sulaneet ja vesi liplattaa. Karhu hyppelee puron yli kiviä pitkin. Linnut ovat palanneet etelästä ja karhu pysähtyy kuuntelemaan linnunlaulua ja taputtaa innoissaan tassujaan yhteen. Mikäköhän lintu siellä visertää? Karhu jää seuraamaan lintujen pesintää ja huomaa, että pienet linnunpoikaset ovat kuoriutuneet munistaan.
  3. kuvarivi: Karhu jatkaa tallustellen matkaansa ja pysähtyy kallionseinämälle. Karhu seuraa, kun jää ja lumi sulavat kallion reunaa pitkin. Karhu nappaa kielelleen vesipisaroita, jotka putoilevat korkealta kallion seinämiltä. Yllättäen karhun vatsaa alkaa kurnia äänekkäästi ja sen alkaa tehdä mieli jäätelöä. Karhu lipoo huuliaan ja kuvittelee, miten hyvältä jäätelö maistuisikaan. Karhu kellahtaa selälleen ja laittaa silmänsä kiinni. Ihanaa, kun aurinko paistaa lämpimästi! Mitä muuta karhu voisi nähdä, kuulla, haistaa tai maistaa keväisessä luonnossa? Mitä muita kevään merkkejä keksit?

Karhu käskee

Jokainen on vuorollaan karhu, joka käskee eli näyttää liikkeen. Muut toistavat liikkeen perässä. Liike voi olla esimerkiksi kieriminen, hyppiminen tai irvistäminen. Apuna voi käyttää valmiita kuvakortteja. Tällöin karhu nostaa kuvakortin kaikille näkyville. Liike vaihtuu, kun karhu käskee tehdä jotain muuta.

Lataa kuvataulut täältä:

Tukiviitottu luontoaiheinen leikki

Tule mukaan leikkimään hauskaa, luontoaiheista leikkiä! Voit samalla oppia uusia viittomia!


Iloa etsimässä -peli tukiviittomin

Kokoa tiimi ja etsikää Iloa hassutellen yhdessä. Iloa etsimässä -peli on kaikenikäisille suunnattu seikkailu leikin maailmaan. Mobiilipeli on maksuton ja se kannustaa hassuttelemaan ja liikkumaan ulkona. Tältä sivulta löydät ohjeet peliin niin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi kuin tukiviitottuna.

Tikoteekki ohjaa esteettömään leikkiin kuvilla ja laitteilla tuettuna

Tikoteekki on tehnyt Papunetin kuvapankkiin tauluja leikkeihin. Kukin taulu on muokattavissa omilla kuvilla.

Tässä videossa ohjataan kuvien ja laitteiden käyttöön.

Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry opastaa Mandalan tekoon

Videosta saat ohjeet, kuinka luonnonmateriaaleista voi tehdä Mandalan sekä tunnekuvamaalauksen.


Perinneleikit ry ja Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat antavat vinkkejä esteettömiin leikkeihin

Diakonia-ammattikorkeakouluopiskelijoiden vinkit itsenäiseen leikkiin

Seuraavat videot tarjoavat vinkkejä itsenäiseen leikkiin lapsille,  jotka leikkivät ilman aikuisen kokoaikaista ohjausta.

Leikit on suunniteltu mahdollisimman monelle sopivaksi ja osallistamisen ja vuorovaikutuksen tukena on käytetty puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä, kuten viittomia ja kuvia.