Aikuinen ─ tämä on Sinulle!

Myönnän. Minulla taitaa olla pysyvä ’ketunhäntä kainalossa’, ja olen asiantilaan oikein tyytyväinen. Monella tapaa tämä ketunhäntä tekee arjesta paljon hauskempaa. Väitän, että yksi elämän tärkeimmistä ainesosista on huumori. Me kaikki tiedämme, että tuskin mikään tuo niin paljon energiaa ja voimaa kuin kunnon nauru. Ystävät yleensä nauravat samoille (tyhmille jutuille) kuin sinä – ja jaettu ilo se vasta parasta onkin!

Huumori on kuitenkin myös herkkä alue. Kuten kaikissa kohtaamisissa, myös huumorissa on oltava kauneutta ja arvostusta. Eriarvoistaminen, toisen erilaisuudelle nauraminen tai rasismi – ne eivät naurata, päinvastoin. Huumorintajuja on erilaisia, ja jos haastat toista, on avuksi, jos sinulla on tilannetajua ja tunneälyä. Jos ei ole, saatat joutua ongelmiin. Etenkin sarkasmi vaatii tyyliä ja taitoa. Ei ihan helppo laji.

Väitän, että parhaimmat naurut saat silloin kun heittäydyt (leikkiin!) ensin itse!

Leikin, luovuuden ja ilon kolmiyhteys

Aikuisille leikkiminen ei aina ole helppoa, vaikkakin sen hyödyt hyvinvoinnin kohentajana ja mielihyvän tuottajana tiedetään. Jostakin syystä taito olla rohkeasti utelias, katoaa kasvamisen myötä valtaosalta aikuisia. Pelkäämme epäonnistumista, nolostelemme, pidämme tiukasti kiinni totutuista toimintatavoista ja kontrolli pysyy niin itsellä kuin muillakin. Kun leikki, ilo ja nauru vähenee – tilalle kiilaavat salakavalat katkeruus, kyynisyys ja kateus. Masentuneet usein kuvaavat tilaansa juuri niin, että elämästä on kadonnut ilo. Ei siis ole aivan pienestä asiasta kysymys.

Aikuisten leikki on monta kertaa naamioitu harrastukseksi. Harrastajateatteri on tästä loistava esimerkki. Teatterin lisäksi eri taiteen alueisiin liittyvä ilmaiseminen on voimaannuttavaa kaikenikäisille. Tulevaisuuden lukujärjestys (Otava 2020) kirjassaan futuristi Perttu Pölönen kehottaa meitä pysymään leikkisinä. Ilo, hauskuus ja näkökulmien vaihtelu ruokkivat luovuuttamme. Pölönen myös kannustaa kokeilemaan uusia asioita ja tekemään virheitä kevein mielin. Tulevaisuuden haasteita ei ratkota yksin otsa rypyssä vaan tiimeissä ja monialaisessa yhteistyössä. Tässäkin leikki on avainsana. Leikissä, luovuudessa ja taiteessa ei ole pakkoa, ei oikeaa, ei väärää. Leikin luonne on kokeileva.

Heittäydy! Hulluttele! Leiki!

Leikillisyyden ilmeneminen aikuisen toiminnan kontekstissa kiinnostaa paitsi tulevaisuudentutkijoita, myös pelialaa, taiteentutkimusta sekä johtamisen ja organisaatioiden tutkimuksen parissa toimivia. Leikkivä aikuinen on mieleltään utelias, joustava, optimistinen, mielikuvitteluun kykeneväinen ja vastoinkäymisten ilmentyessä resilientti — siksi myös nuoremmille leikkijöille hyvä esimerkki ja verraton kanssaleikkijä. Eri-ikäiset voivat oppia toisistaan ja toisiltaan herkemmin yhdessä leikkiessään. Ylisukupolvinen leikki on myönteistä vuorovaikutusta parhaimmillaan.

Summa summarum. Kuuma vinkki jokaiseen arkipäivään – mutta viimeistään joululomalle; Heittäydy!  Hulluttele! Leiki! Kenties tartutat ilosi muuhunkin perheeseen – ja tadaa! Ennen kuin huomaattekaan, on jokaisen kädestä irronnut kännykkä ja tilalle on tullut yhteinen lautapeli-ilta. Ja mitä meluisammaksi pelivolyymi kasvaa, sitä enemmän se on merkki siitä, että ainakin hetkeksi olette unohtaneet koronatilanteet ja muut murheet!

Piia Kleimola
teatteri- ja draamatoimija
projektipäällikkö
Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen -hanke

Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen eli kulttuurista hyvinvointia kuntalaisille on OKM-rahoitteinen, alueellinen kehittämistehtävä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kunnissa. 100 leikkiä on Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen – alueellisen kulttuurin kehittämistehtävän ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri ry:n yhteistyö. 100 leikkiä julkaisu on ladattavissa täältä.

 

Jaa artikkeli: